CFR Călători nu a mai beneficiat din anul 2011 de fonduri financiare de la Bugetul de stat pentru programe de investiții în materialul rulant. Prin urmare, în vederea identificării resurselor financiare necesare îmbunătăţirii situaţiei parcului de material rulant actual, CFR Călători a realizat o analiză cost-beneficiu pentru achiziție de material rulant nou.
„La nivel de prognoză, au rezultat mai multe potențiale surse de finanțare în vederea înnoirii flotei: surse proprii (contribuția acționarului – acționarul unic al CFR Călători este Ministerul Transporturilor și Cash-Flow din exploatare și investiții), precum și surse externe (ajutor de stat, POIM – Programul Operațional de Infrastructură Mare al Comisiei Europene, leasing, parteneriat public privat)”, au detaliat reprezentanţii CFR Călători.
Ei au precizat că decizia privind sursele de finanțare aparține acționarului unic, adică Ministerului Transporturilor.
Aceştia au mai spus că achiziția de material rulant este un proiect de durată care constă în parcurgerea mai multor etape: descrierea necesarului de material rulant și a specificațiilor tehnice (studiu de fezabilitate), aplicarea și obținerea finanțării, demararea și derularea licitației de achiziție material rulant.
Analiza cost-beneficiu realizată de CFR Călători reprezintă punctul de plecare în demersul pentru „Studiu de fezabilitate pentru achiziția de material rulant”, care va stabili atât necesarul de material rulant cât și valoarea investițională.
În Master Planul General de Transport există două referiri importante cu privire la achiziţia de trenuri noi (galerie foto).
Astfel, în lista proiectelor de cale ferată cu viteză sporită se propune achiziţia a 43 de trenuri noi, în valoare de 175,6 milioane de euro.
Tot în acest document, se menţionează că necesarul de material rulant este de 224 de unităţi, a câte patru vagoane fiecare, potrivit unui calcul al AECOM, unul dintre realizatorii Master Planului.
„Pe durata ciclului de implementare a Master Planului tot parcul de material rulant va trebui înlocuit, cu excepția unităților Desiro (Săgeata Albastră – n.r.). Aceasta oferă oportunitatea de a înlocui o parte din unitățile ineficiente tractate de locomotivă cu unități multiple moderne electrice sau diesel. În loc să se înlocuiască trenurile tractate de locomotivă de alte trenuri de acelasi tip, se pot introduce unități multiple EMU (electrice) și DMU (diesel) care au costuri de operare mai mici și a căror capacitate se poate alinia mai bine cererii estimate de servicii”, se arată în documentul citat.
Față de aceeași perioadă a anului 2015, parcul activ de vagoane al CFR Călători a crescut de la 884 vagoane la aproximativ 1.200 de vagoane în urma reparaţiilor programate din fonduri proprii.
Pentru a răspunde cerinţelor pieţei şi nevoii de mobilitate a românilor, este necesar ca parcul de exploatare vagoane al companiei să aibă circa 1.600 de unităţi (de la 1.200 câte sunt în prezent).