„Vrem să achiziţionăm între 5 şi 10 automotoare, de tipul celor Siemens Desiro pe care le avem acum, dar să fie electrice, nu diesel. Dacă nu ne vom bloca în proceduri birocratice, vom organiza în acest an licitaţia şi vom semna şi contractul. Lucrăm deja la caietul de sarcini” a declarat, pentru ECONOMICA.NET directorul general al CFR Călători, Iosif Szentes. Contractul va viza atât achiziţia trenurilor, cât şi mentenanţa acestora, „ca să evităm greşelile din trecut” a spus directorul, referindu-se la achiziţia ramelor diesel Siemens Desiro, la începutul anilor 2000.
Compania de stat aşteaptă la licitaţie atât companii străine, cât şi româneşti, deşi cele din urmă nu prea au şanse. „Firmele româneşti nu prea sunt pregătite, poate cu excepţia celor de la Softronic” a mai spus directorul, care a mai afirmat că şi-ar fi dorit să cumpere automotoare hibrid, cu propulsie alternativă, electrică sau diesel, dar preţul ar fi fost cu 30% mai mare.
Softronic Craiova este producătorul automotorului electric Hyperion, singurul astfel de tren produs în România.
CFR Călători primeşte în acest an de la buget 100 de milioane de lei, potrivit declaraţiei ministrului Transporturilor, Dan Costescu. „Am trecut în bugetul CFR Călători bani pentru achiziționarea de material rulant. Deocamdată sunt 100 milioane de lei de la buget pregătite pentru achiziție” a declarant ministrul Costescu, într-un interviu acordat publicaţiei Capital.
De aceşti bani s-ar putea cumpăra 5 automotoare, dat fiind că o ramă nouă ar costa în jur de cinci milioane de euro, după cum spune directorul CFR Călători. Compania mai dispune însă de alte 126 de milioane de lei, prin care să asigure cofinanţarea proiectelor din fonduri neramburasabile din Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020, din care ar mai putea finanţa achiziţia altor automotoare.
Jumătate din Săgeţile Albastre ruginesc în depouri
CFR are nevoie de trenuri noi pentru că jumătate din parcul actual de automotoare diesel Siemens Desiro, mai cunoscute sub denumirea de Săgeata Albastră, este defect. „Din cele 120 de automotoare folosim cam jumătate, 56-58 de bucăţi. Pică destul de des, pentru că ani de zile nu s-a făcut nimic la ele. Majoritatea stau din cauza defectării trenului de rulare. Am făcut reparaţii majore la opt dintre ele, patru vor mai ieşi din reparaţie în această lună” ne-a mai declarat Szentes.
CFR Călători a transportat în primele şase luni ale anului trecut 27,1 milioane de pasageri, cu 800.000 mai puţini decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Afacerile companiei de stat fost de 898 de milioane de lei în acest interval, cu 7% sub cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul s-a ridicat la 56 de milioane lei.