CFR-Călători încă aşteaptă aprobarea bugetului. În 6 luni a reparat 13 locomotive şi 3 automotoare şi a montat aer condiţionat la 7 locomotive

11 07. 2021
cfrcalatori_37412700

„CFR Călători, în baza acordurilor cadru atribuite conform legislaţiei în vigoare, are încheiate contracte cu societăţi reparatoare de profil pentru reparaţia materialului rulant motor (locomotive şi automotoare). În baza acestor contracte, de la începutul anului 2021 şi până în prezent, au fost reparate: 10 locomotive electrice, trei locomotive diesel-electrice şi trei automotoare. Până la sfârşitul anului 2021, va fi continuat programul de reparaţii. Pentru continuarea programului de reparaţii, CFR Călători, a demarat proceduri de achiziţii servicii de reparaţii, cu contractare estimată începând cu luna august 2021”, au spus reprezentanţii companiei pentru Agerpres.

În prezent, parcul activ de vagoane numără peste 1.000 de unităţi, parcul activ de locomotive este format din peste 400 de unităţi, iar parcul activ de automotoare se ridică la aproximativ 135 de unităţi.

„Menţionăm că numărul unităţilor care formează parcul de material rulant poate fluctua, în funcţie de scadenţa la reparaţii, precum şi în raport cu programele de reparaţii planificate şi cele de modernizare, dar şi de capacităţile de producţie ale industriei de profil”, au adăugat aceştia.

În ceea ce priveşte programul de modernizări, anul acesta s-au efectuat servicii de modernizare (montare instalaţii de comandă, montare instalaţii de climatizare) la şapte locomotive, iar programul va fi continuat până la sfârşitul anului.

„Prin programul investiţional derulat de CFR Călători cu surse proprii, din anul 2019 şi până în prezent, au fost modernizate (reconstruite practic integral) un număr de peste 110 vagoane”, precizează sursa citată.

Potrivit companiei, pentru adaptarea compunerii trenurilor de călători la cerinţele de trafic, dar şi în vederea reducerii costurilor de operare, aceasta are în vedere să închirieze de la terţi rame electrice şi automotoare, în condiţiile legislative existente, acest lucru urmărind completarea flotei companiei.

„Înlocuirea compunerii clasice, respectiv locomotive şi vagoane cu automotoare, se va face doar pentru acele trenuri la care acest lucru se pretează”, susţin reprezentanţii CFR Călători.

În acelaşi timp, însă, pentru creşterea veniturilor companiei, CFR Călători închiriază locomotive operatorilor de transport feroviar de marfă, în limita parcului excedentar existent, doar după asigurarea necesarului de locomotive pentru realizarea remorcării trenurilor operate de CFR Călători. Închirierea numărului de locomotive, cât şi perioada de închiriere se efectuează în funcţie de situaţia punctuală existentă la CFR Călători, contractele conţinând clauze care permit companiei să sisteze închirierea locomotivelor, dacă situaţia o impune.

În altă ordine de idei, reprezentanţii CFR Călători cred că Bugetul de Venituri şi Cheltuieli va fi aprobat în perioada următoare, deşi acest lucru era susţinut şi în urmă cu o lună.

„CFR Călători face toate demersurile necesare adoptării Bugetului de Venituri şi Cheltuieli. Apreciem că acest buget va fi aprobat în perioada imediat următoare”, au răspuns aceştia la solicitarea Agerpres.

Prezent în urmă cu o lună la lansarea Trenurilor Soarelui, directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante, a dat asigurări că faptul că bugetul companiei încă nu a fost aprobat nu afectează lucrările de mentenanţă şi de reparaţie necesare pentru materialul rulant.

„Nu bugetul afectează partea de mentenanţă şi reparaţia parcului de locomotive şi vagoane. Deocamdată nu am fost puternic impactaţi de lipsa bugetului. Sperăm ca el să iasă în următoarele 2-3-5 zile. Repet, la acest moment nu suntem impactaţi de lipsa bugetului. Mergem în continuare cu 1/12 din cheltuielile de anul trecut”, a susţinut şeful CFR Călători, pe 11 iunie.