CFR Călători închiriază locomotive electrice cu 2.700 lei pe zi, pentru reducerea pierderilor
CFR Călători are obligaţia de a atrage venituri suplimentare prin valorificarea activelor excedentare (închiriere spaţii, închirieri material rulant, închirieri terenuri, etc.) ca orice societate comercială cu un comportament normal în piaţă, au spus reprezentanţii CFR Călători.
Ei au explicat că în anii trecuţi, veniturile suplimentare provenite din valorificarea activelor excedentare au reprezentat sub 1% din totalul veniturilor, iar pentru a reduce pierderea societăţii, managementul companiei a targetat o creştere a acestor venituri de până la 2-3% din total venituri.
Una din componentele de business care implică creşterea veniturilor companiei este „închirierea de material rulant excedentar în mod transparent şi nediscriminatoriu, la nivelul tarifelor aprobate de către Consiliul de Administraţie al CFR Călători”, tarife care se aplică tuturor agenţilor economici în condiţii de nediscriminare.
„Veniturile realizate din închirierea unei locomotive electrice sunt în valoare de 2.700 lei/zi fără TVA. Contractele de închiriere sunt contracte standard care impun obligaţii majore în sarcina chiriaşului în conformitate cu OMT nr. 535, respectiv alte reglementări tehnice în vigoare, inclusiv respectarea activului închiriat prin obligativitatea încheierii unei poliţe de asigurare şi garantarea plăţii chiriei printr-o scrisoare de garanţie bancară”, au mai spus reprezentanţii CFR Călători.
Pasionatii de infrastructură de pe forumul Asociaţiei Metrou Uşor au postat o imagine cu locomotivă EA 772 a depoului Ploieşti, care, potrivit lor, este pregatită pentru a fi închiriată către Unicom Tranzit timp de un an de zile (foto). Ei comentează însă că decizia de a închiria aceasta locomotivă este „incorectă”, fiind una dintre cele mai bune locomotive ale depoului.
CFR Călători a raportat anul trecut pierderi de 82,79 milioane de lei şi venituri de aproape 2,17 miliarde de lei. În 2017, pierderile companiei erau de 20,15 milioane de lei, iar veniturile se ridicau la 2,18 miliarde de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor Publice.