Majoritatea sustragerilor şi degradărilor din trenurile CFR Călători se produc în timp ce acestea se află în mers, susţin reprezentanţii companiei.
Ei adaugă că în astfel de situaţii personalul de tren face rapoarte de eveniment şi avizează operativ Poliţia Transporturi Feroviare care întocmeşte dosare de urmărire penală. În peste 95% din cazuri acestea au autori neidentificaţi, în special în cazul dosarelor întocmite pentru geamurile sparte, precizează reprezentanţii CFR Călători.
Potrivit lor, în primele 6 luni ale anului 2016 au fost întocmite 1.042 de dosare pentru lipsuri şi degradări în trenurile de călători, cu o valoare totală de peste 270.000 lei. „Din total, în cazul a 91 dintre dosare, au fost recuperate daune în valoare de aproximativ 11.000 lei”, au precizat reprezentanţii companiei.
Ei au menţionat că ponderea cea mai mare o reprezintă geamurile sparte (atât la vagoane cât şi la locomotive şi automotoare) prin aruncarea cu pietre spre tren, în timpul mersului, în special noaptea.
Se fură de la hârtie igienică la monitoare LCD
Obiectele cel mai des sustrase din tren sunt ornamente de la prizele electrice de 230V/50Hz, amplasate în interiorul vagoanelor pentru alimentarea telefoanelor mobile şi laptop-urilor, dozatoarele pentru săpun lichid, perdele, materiale igienico-sanitare (săpun, şerveţele, hârtie igienică).
Piesele cu valoare mai mare, sustrase din tren sunt monitoare LCD din vagoanele nou construite şi componente electronice integrate din tabloul electric al vagoanelor (invertoare care transformă curentul electric de la tensiunea de 24V la 230 V/50Hz).
De asemenea, cele mai multe furturi sunt înregistrate pe rutele Bucureşti Obor-Lehliu-Ciulniţa, Bucureşti Nord-Urziceni şi Feteşti-Slobozia Veche, mai spun reprezentanţii CFR Călători.