CFR Călători, singurul operator din cei șase din România care vrea să modernizeze material rulant cu bani din PNRR – ARF

09 11. 2022
cfr  călători

ARF a elaborat studiul de fezabilitate ce stă la baza proiectului PNRR de modernizare material rulant și are de asemenea rol de coordonare și monitorizare a implementării acestui proiect.

Marți, 8 noiembrie 2022, a avut loc o nouă ședință între conducerea Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), reprezentanți ai SNTFC „CFR Călători” S.A. și companii de producție și modernizare material rulant. Delegația operatorului de transport feroviar de călători a fost condusă de Marcel Litră, Director General Adjunct Operațional.

De asemenea, la întrevedere au participat din partea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii (MTI) Felix Corneliu Ardelean, conducătorul Direcției Generale Programe Europene Transport, precum și Robert Dobre, director în cadrul aceleași direcții generale. Totodată, la întrevedere au participat și Nicolae Sandu, directorul Organismului Notificat Feroviar Român (ONFR) și Mihai Frumosu, expert în transporturi al Băncii Europene de Investiții.

Întâlnirile acestui grup de lucru vizează pregătirea proiectului de modernizare material rulant, finanțat prin PNRR. Reprezentanții ARF amintesc că, în data de 28 octombrie, executivul a adoptat o Hotărârea pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții “Modernizarea a 55 de locomotive electrice destinate remorcării trenurilor de călători, conversia a 20 locomotive diesel hidraulice de manevră în locomotive electrice cu acumulatori și modernizarea a 139 vagoane de călători”.

Reprezentantul CFR Călători a informat participanții cu privire la stadiul pregătirii caietelor de sarcini necesare pentru demararea procedurilor de a licitație. Acestea sunt în stadiu avansat de proiectare, fiind convenit faptul că vor exista 11 proceduri lansate, în funcție de tipul (locomotive și vagoane) și seria de vehicule ce urmează să fie supuse modernizării.

Printre chestiunile dezbătute de participanți s-au numărat diferențele conceptuale dintre reparații și modernizări, standardul de viteză la care trebuie aduse vehiculele incluse în program, nevoia unor studii care să demonstreze diferențele dintre starea curentă a materialului rulant și îmbunătățirile aduse prin modernizare. De asemenea, s-a discutat despre posibilitatea măririi fondurilor alocate în prezent (1,037 miliarde lei), în măsura în care programul este implementat cu succes. S-a convenit ca următoarea ședință de progres să aibă loc în data de 29 noiembrie, au mai spus reprezentanții ARF.

Cei șase operatori de transport feroviar (OTF) care activează pe piața de transport public de pasageri sunt CFR Călători, Interregional Călători, Regiotrans, Softrans, Transferoviar Călători, Regio Călători și Astra Trans Carpatic.

CITEȘTE ȘI