„Reţeaua feroviară națională cuprinde 19.629 km linii de cale ferată (17.451 km linii aparțin infrastructurii feroviare publice și 2.178 km linii aparțin infrastructurii feroviare private), din care 11.982 km sunt scadenți la RK, respectiv un procent de 61,04% din totalul rețelei. Infrastructura feroviară neinteroperabilă însumează 4.766 km (3.791,016 km linii curente și directe și 975.821 km linii din stații)”, au răspuns reprezentanții CFR Infrastructură la solicitarea ECONOMICA.NET.
Potrivit acestora, viteza medie tehnică de circulație pe rețeaua administrată de CFR S.A. este de 70,08 km/oră.
De asemenea, pe reţeaua feroviară publică sunt 17.694 de poduri/podeţe, din care un procent de circa 53% au durata normală de funcţionare expirată, conform HG 2139/2004, potrivit reprezentanților CFR Infrastructură.
Aceștia au menționat faptul că, în conformitate cu prevederile Instrucțiunilor și Normativelor CFR de specialitate, personalul tehnico-ingineresc efectuează permanent revizia podurilor/podețelor de cale ferată, luând măsuri de remediere în cazul apariției unor deranjamente în exploatare, astfel încât circulația trenurilor să se realizeze în condiții de siguranță.
În ceea ce privește tunelurile, numărul celor existente pe liniile în circulaţie este de 174, iar 125 dintre acestea sunt situate pe linii CF electrificate. „Din numărul total de tuneluri, aproximativ 35% necesită lucrări de reparaţie a zidăriei de moloane și a sistemului de drenare”, au precizat reprezentanții CFR Infrastructură.
Ei au mai spus că, pentru execuția în regie proprie a lucrărilor de întreținere și reparații la infrastructura feroviară, minimul necesar de personal care ar trebui angajat, în regim de urgență, este de circa 3.900 de muncitori.
„În ceea ce privește capitolul de reparaţii/reînnoire cu finanțare din fonduri bugetare, menționăm faptul că, în acest an, de la Bugetul de Stat avem prevăzută suma de 102,547 de milioane de lei, la care se adaugă cele 728 de milioane de euro, fonduri nerambursabile asigurate prin PNRR, pentru lucrări de reparații tip Quick Wins și Reînnoire, care au drept scop ridicarea restricțiilor de viteză și creșterea vitezei maxime de circulație la 120 km/h, pe circa 684 km de cale ferată”, au detaliat reprezentanții CFR Infrastructură.
Compania Națională de Căi Ferate „CFR SA” avea un număr mediu de salariați de 22.213, conform datelor pe anul 2021 de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP).