‘În baza angajamentelor asumate cu organismele financiare internaționale, Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă — CFR Marfă SA este angajată în procesul de privatizare până în luna mai 2015, fapt pentru care în cursul anului 2014 această societate va efectua disponibilizări colective de personal’, precizează documentul menționat.
Proiectul de act normativ propune și acordarea venitului lunar de completare pentru cei disponibilizați de societatea CFR Marfă, în condițiile în care legislația actuală prevede că venitul lunar de completare se acordă numai celor disponibilizați colectiv din anumite companii de stat, printre care nu se număra și CFR Marfă.
‘Prin excepție de la prevederile art.10 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.29/2013 privind reglementarea unor măsuri bugetare, venitul lunar de completare prevăzut de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2013 privind aplicarea în perioada 2013 — 2018 a unor măsuri de protecție socială acordată persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate în baza planurilor de disponibilizare, se acordă și persoanelor disponibilizate de la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă — CFR Marfă SA’, se spune în proiectul de ordonanță.
Această măsură este menită să atenueze tensiunile sociale ce pot fi determinate de disponibilizările colective efectuate de către CFR Marfă SA, precum și încadrarea în țintele stabilite cu organismele financiare internaționale, în ceea ce privește nivelul rezultatului brut operațional și arieratele, precizează nota de fundamentare.
Privatizarea societății CFR Marfă va fi finalizată până la jumătatea anului 2015, după ce compania va trece printr-un proces de restructurare, a declarat, în urmă cu o săptămână, ministrul Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu.
El a precizat că bugetul și planul de restructurare ale companiei CFR Marfă trebuie aprobate până în data de 8 decembrie 2013, conform negocierilor cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană.
‘Avem obligația să aprobăm bugetul și planul de restructurare ale companiei CFR Marfă până în prima parte a lunii decembrie, mai precis până în data de 8 decembrie. CFR Marfă va face parte, alături de celelalte două companii de căi ferate, dintr-un program comun de restructurare și îmbunătățire a managementului și performanțelor’, a spus Chițoiu.
Privatizarea CFR Marfă a eșuat recent întrucât clauzele suspensive de care era condiționată finalizarea tranzacției nu au fost îndeplinite, iar cumpărătorul, Grup Feroviar Român, nu a plătit întreaga sumă licitată până la 14 octombrie, când era data-limită prevăzută în Hotărârea de Guvern.
Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câștigătoare a competiției pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societății către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.
Prețul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR și-a asumat investiții de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.