Potrivit sursei citate, demararea procedurilor legale în acest sens a generat deja efecte, în condiţiile în care operatorii privaţi au început efectuarea plăţilor către CFR SA.
‘Statul nu trebuie privilegiat în raporturile contractuale, în contextul în care întârzierile la plată riscă să aducă prejudicii privind salariile angajaţilor, capacitatea de redresare a companiei, valoarea investiţiilor absolute necesare şi a lucrărilor de mentenanţă a infrastructurii feroviare. Conducerea CFR SA consideră că soarta acestei companii trebuie decisă de strategia managerială şi nu ‘îngropată’ de indeciziile acesteia. Arieratele acumulate, purtătoare de penalităţi, pe care în ultimă instanţă cetăţeanul le plăteşte, reprezintă exact consecinţa pasivităţii în a urmări aplicarea clauzelor contractuale şi a preferinţei unor operatori de stat de a plăti alte servicii şi alţi parteneri în detrimentul utilizării infrastructurii (practică a perioadelor anterioare, deşi statul a făcut eforturi semnificative în acest sens)’, se precizează în comunicatul citat.
Potrivit acestuia, CFR Călători şi toţii operatorii de transport feroviar trebuie să beneficieze de siguranţă, mentenanţă şi îmbunătăţirea vitezei de parcurgere, fapt îngreunat de arieratele acumulate de acest client important al CFR SA.
Plata arieratelor este una dintre măsurile importante asumate faţă de organismele financiare internaţionale, reprezentând o soluţie eficientă de stopare a pierderilor operaţionale înregistrate de CFR SA, precizează comunicatul companiei.
Operatorii de transport feroviar care înregistrează debite pentru neplata taxei de utilizare a infrastructurii (TUI) au avut ca termen data de 9 aprilie pentru a-şi achita obligaţiile restante faţă de CFR SA această măsură făcând parte din planul de creştere a veniturilor proprii ale companiei.
Directorul general al CFR, Dimitris Sophocleous, a declarat, la începutul acestei săptămâni, într-o conferinţă de presă, că CFR va aplica, începând din 10 aprilie, clauzele contractuale în cazul operatorilor de transport care nu şi-au achitat datoriile către companie, acestea incluzând limitarea accesului la reţeaua de infrastructură, dar şi popriri pe conturi sau interzicerea accesului pe calea ferată.
Potrivit acestuia, datoriile operatorilor privaţi la CFR se ridică la aproape 70 de milioane de lei, în timp ce CFR Marfă şi CFR Călători au, împreună, datorii istorice de 1,7 miliarde de lei.