CFR modernizează, anul acesta, 71 de treceri la nivel cu aproape 23 milioane de lei

CFR SA are în program pentru anul în curs modernizarea din surse proprii a unui număr de 71 de treceri la nivel cu calea ferată pentru care a prevăzut 22,771 milioane de lei, iar în 2018 intenţionează să mai aloce încă 40 de milioane de lei pentru lucrări similare, a declarat, miercuri, directorul de Exploatare al companiei, Viorel Scurtu, la audierile din Comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor.
Economica.net - mie, 27 sept. 2017, 14:22
CFR modernizează, anul acesta, 71 de treceri la nivel cu aproape 23 milioane de lei

‘Pentru acest an, CFR SA şi-a propus două tipuri de programe. Având în vedere că beneficiem de mai multe tipuri de finanţări pe programul de investiţii finanţate din surse proprii ale companiei, ne-am propus modernizarea unui număr de 71 de treceri la nivel pentru acest an, alocând din bugetul propriu o sumă de 22,771 milioane lei. În continuarea acestui program pe care l-am conceput pe programul de investiţii surse proprii, evaluăm că pentru anul 2018, dacă bugetul va fi aşa cum îl previzionăm, să alocăm încă 40 de milioane de lei pe modernizări de treceri la nivel. Modernizările pe care ni le propunem ţin atât de modernizarea părţii carosabile prin elemente care să îmbunătăţească circulaţia rutieră, cât şi prin elemente de siguranţă care să existe la intersecţia de trafic feroviar cu rutier’, a precizat Scurtu.

Răspunzând unor comentarii ale unor deputaţi care au fost de părere că suma de circa 80.000 de euro alocată pentru modernizarea unei treceri la nivel este mult prea mare, reprezentantul companiei care administrează infrastructura feroviară a admis că aceste costuri se apropie de 100.000 de euro şi a dat asigurări că ‘nu se îmbogăţeşte nimeni exagerat” dintre cei care execută lucrările, iar CFR SA nu risipeşte banii.

‘În ceea ce priveşte modernizarea trecerilor la nivel, preţul mediu este de aproape 100.000 de euro pentru modernizarea unei treceri la nivel. Această modernizare include modernizarea suprafeţei rutiere cu dale, modernizarea instalaţiilor care înseamnă câteodată alimentarea, aducerea curentului de la diferite distanţe, instalaţii de siguranţă, bariere etc. Din experienţă, nu se îmbogăţeşte nimeni exagerat dintre cei care execută aceste treceri la nivel, iar noi nu risipim banii. La acest moment, modul de achiziţie în această companie se face legal şi cu responsabilitate’, a susţinut oficialul, în faţa deputaţilor.

Cu ajutorul fondurilor europene, CFR SA derulează un program de modernizare a trecerilor la nivel cu calea ferată din fonduri europene, aici fiind prevăzută modernizarea unui număr de 150 de treceri la nivel echipate cu indicatoare rutiere.

‘Pe lângă programul de investiţii surse proprii, pentru acest an CFR SA a început derularea unui program de modernizare a trecerilor la nivel din fonduri europene, propunând pentru modernizare 150 de treceri la nivel echipate cu indicatoare rutiere. Pe acest subiect suntem un pic întârziaţi pentru că pe Programul POS-T 2007 – 2013 am avut un element de program de siguranţă, cum îl numim noi, prin care am promovat modernizarea a 112 treceri la nivel cu calea ferată şi din păcate procedura de achiziţie încă este contestată la Curtea de Apel, iar până la emiterea deciziei finale ne aflăm în imposibilitatea de a decide ce facem cu ele’, a adăugat Viorel Scurtu.

Potrivit acestuia, în prezent, pe reţeaua feroviară din România există 5.080 de treceri la nivel, dintre care 3.493 de treceri la nivel sunt dotate doar cu indicatoare rutiere.

‘Sunt 5.080 de treceri la nivel cu calea ferată total, din care 3.493 sunt treceri la nivel doar cu indicatoare rutiere, iar 1.587 sunt treceri la nivel cu protecţie activă cum le spunem noi, care includ treceri la nivel cu barieră mecanică păzită, treceri la nivel cu barieră cu semnalizare luminoasă acustică. Treceri la nivel cu sistem manual de protecţie, deci cu bariere păzite, sunt 469, treceri la nivel cu sistem de protecţie cu avertizare sonoră sau barieră automată sau mecanică, deci chiar dacă au semnalizare sonoră au şi personal, sunt 35, pentru diferite situaţii pe care le impune siguranţa circulaţiei. Sisteme de barieră automate cu avertizare şi cumpene sunt 182 şi bariere protejate cu sisteme automate de avertizare numai cu lumini şi semnalizare acustică sunt 889’, a detaliat Scurtu.

Reprezentanţii CFR SA au fost audiaţi, miercuri, în Comisia pentru transporturi a Camerei Deputaţilor, în care s-a analizat situaţia actuală a companiei.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Cum va influența alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA economia europeană și implicit pe cea românească
Analiștii economici au ajuns la concluzia ca politica lui Donald Trump ar influența creșterea inflației la nivel mondial cu circa 1%, implicit și a inflației României, chiar dacă aici......
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. Cel mai mare cost este salariul curierului, combustibilul și mașina
Se va scumpi livrarea în 2025? Lucian Baltaru, CEO Sameday: Costurile serviciilor de curierat nu au cum să nu crească. ...
Costurile de livrare a coletelor se vor scumpi în 2025, pe fondul creșterii salariului minim și a introducerii de noi ...
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
Ce pericol mai reprezintă Ucraina pentru piața agricolă românească
În septembrie, exporturile de produse agricole ale Ucrainei erau la nivelul lui 2021, iar producțiile de cereale din acest ...
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
De ce plătesc românii dobânzi aproape duble față de restul europenilor
Plătim în România rate la creditele bancare cu o medie a dobânzilor anuale efective de aproximativ 6.5%, aproape dublu ...