CFR: Ne confruntăm cu o lipsă de vagoane în contextul creşterii solicitărilor venite de la studenţi. Traficul generat de aceştia a crescut cu 70%

Economica.net
14 03. 2017
vagon2_54415300

‘Ultimele două weekend-uri deja am crezut că a început sezonul. Pentru noi este o veste îmbucurătoare, în schimb ne confruntăm în continuare cu o lipsă de vagoane, de material rulant, în contextul creşterii solicitării din partea studenţilor în special. Trebuie să ştiţi că, în luna februarie, traficul generat de studenţi faţă de luna februarie 2016 a crescut cu 75%, de la 209.000 de călători studenţi la 355.000 de călători. În acelaşi timp, numărul abonamentelor care s-au cumpărat în luna februarie 2017 a ajuns la peste 4.400, faţă de 1.050 de abonamente cât s-au procurat în februarie 2016’, a spus Szentes.

Iosif Szentes a precizat, în context, că CFR Călători a suplimentat cu până la 120 de vagoane, în fiecare weekend, garniturile care circulă către oraşe importante dinspre Bucureşti şi, duminica în special, către Bucureşti.

‘În weekend ne confruntăm cu o situaţie deosebită, mai ales în staţiile care deservesc campusuri universitare şi în special în Bucureşti. Am luat câteva măsuri de eficientizare a activităţii: în fiecare vineri, sâmbătă, duminică lucrăm cu între 24 şi 30 de casieri, avem peste 11 case dedicate studenţilor, marcate, iar prin megafoane aproape din minut în minut se îndrumă studenţii la aceste case. De asemenea, în fiecare weekend suplimentăm numărul vagoanelor din garniturile către oraşe importante dinspre Bucureşti, respectiv spre Bucureşti la sfârşit de săptămână, duminică în special, cu până la 120 de vagoane’, a subliniat şeful companiei.

Potrivit datelor transmise pe 8 martie de CFR Călători, la solicitarea AGERPRES, compania a emis studenţilor, în luna februarie 2017, peste 355.000 de bilete gratuite, cu aproape 70% mai multe comparativ cu luna similară din 2016, şi mai mult de 4.400 de abonamente lunare, valoarea de decont a acestor călătorii depăşind 15,7 milioane de lei.

În comparaţie, în luna februarie 2016, studenţilor le-au fost emise peste 209.000 bilete cu reducere şi peste 1.000 de abonamente, numărul acestora din urmă fiind de patru ori mai mic decât cel consemnat în februarie 2017.

Din numărul total de pasageri transportaţi de compania naţională în luna februarie 2017, ponderea studenţilor a depăşit 10%.

Studenţii români şi străini, înmatriculaţi la o formă de învăţământ cu frecvenţă – licenţă, master, doctorat – în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, a anunţat, pe 1 februarie 2017, CFR Călători.

‘Călătoria gratuită este valabilă la toate categoriile de trenuri (Regio şi InterRegio), clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanţă sau rută, iar abonamentele lunare gratuite cu număr nelimitat de călătorii se vor elibera pe distanţe de până la 300 de kilometri. Abonamentele pot fi procurate numai de la casele de bilete dotate cu sistem electronic de emitere’, potrivit sursei citate.

CFR Călători recomandă studenţilor achiziţionarea din timp a biletelor gratuite de tren, în vederea evitării unor situaţii neplăcute. În acest sens, CFR Călători a subliniat necesitatea achiziţionării biletului de călătorie gratuită pentru studenţi.

‘Călătoriile gratuite acordate studenţilor presupun costuri pentru companiile feroviare. Aceste costuri sunt asumate de statul român şi sunt decontate de la bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor. Monitorizarea numărului de călătorii este obligatorie atât pentru evitarea unor situaţii neplăcute (exemplu: supraaglomerare, dublare locuri) pentru pasageri (nu doar pentru studenţi) prin dimensionarea corectă a capacităţilor de transport, în funcţie de fluxuri, cât şi pentru acoperirea costurilor prin compensarea necesară. Această monitorizare se poate realiza în baza unei statistici reale a numărului de călătorii gratuite efectuate de către studenţi, iar biletul este elementul definitoriu după care se poate face decontarea’, atrage atenţia CFR Călători.

La controlul în tren, studenţii sunt obligaţi să aibă următoarele documente: biletul de călătorie, legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport şi actul de identitate (carte de identitate sau paşaport).

‘Legitimaţia de student pentru reducere/gratuitate la transport nu ţine loc de bilet în tren! Dacă studentul nu are asupra lui biletul de călătorie şi toate actele aferente, conform Regulamentului, acesta va fi considerat călător fără bilet şi sancţionat ca atare’, avertizează CFR Călători.