Astfel, secţia neinteroperabilă Ploieşti Crâng – Ploieşti Vest (CREIR Bucureşti) a fost adjudecată pentru 12.700 lei pe an de firma Vest Transrail, secţia Buda-Slănic (CREIR Bucureşti) a fost închiriată cu 173.600 lei pe an de către Transferoviar Grup, iar linia Oraviţa – Iam (CREIR Timişoara) a fost preluată pentru 41.000 lei pe an de către RC-CF Trans.
Tarifele nu includ TVA.
Durata de valabilitate a contractelor de închiriere, atribuite în urma unor licitaţii organizate la BRM, este de patru ani.
Firmele desemnate câştigătoare sunt obligate să preia şi personalul companiei de stat CFR SA necesar asigurării pachetului minim social.
Închirierea unor părţi din infrastructura feroviară neinteroperabilă reprezintă unul din angajamentele incluse în programul de eficientizare a sistemului feroviar, care vizează reducerea cheltuielilor şi a activităţilor neprofitabile.
Guvernul a decis în iunie 2011 închirierea a circa 1.000 kilometri de linii de cale ferată şi închiderea altor aproximativ 1.000 de kilometri tronsoane feroviare, estimând că operaţiunea va genera economii de 109 milioane lei la bugetele companiilor CFR, măsură convenită cu Fondul Monetar Internaţional.
Executivul s-a angajat în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional să închidă 20% din liniile de cale ferată aflate în administrarea CFR SA, reprezentând aproximativ 4.000 de kilometri, dacă nu găseşte, în urma unor licitaţii, investitori care să le întreţină.