CFR SA anunţă un profit de 73 milioane lei la 5 luni şi afaceri de peste 380 milioane lei

Compania Naţională de Căi Ferate CFR SA a consemnat un profit de 73 de milioane lei (16,5 milioane euro) în primele cinci luni ale anului şi o cifră de afaceri de 383,8 milioane lei.
Economica.net - vin, 03 iul. 2015, 12:41
CFR SA anunţă un profit de 73 milioane lei la 5 luni şi afaceri de peste 380 milioane lei

‘Rezultatul a survenit în ciuda bugetării în creştere a cheltuielilor companiei, generate de majorarea salariului minim pe economie, care a influenţat atât cheltuielile cu personalul propriu, dar şi pe cele cu produsele şi serviciile necesare desfăşurării activităţii de bază’, se menţionează într-un comunicat al companiei, remis vineri AGERPRES.

La această evoluţie, s-a adăugat trendul descrescător al volumelor de transport, anunţate la începutul anului de clienţii CFR SA, operatorii de transport, trend accentuat de turbulenţele înregistrate pe piaţa transportului feroviar de călători, în această perioadă.

‘A fost nevoie să forţăm atingerea acestui rezultat pozitiv într-un timp destul de scurt şi într-un climat economic nefavorabil, pentru a ne asigura un punct de plecare stabil în acţiunea complexă de modernizare a companiei pe care am planificat-o pentru următorii ani. Ne propunem o strategie bazată pe dezvoltarea activităţii şi nu pe restrângerea acesteia, ceea ce înseamnă în primul rând creşterea moderată, dar constantă a veniturilor, apoi reducerea costurilor operaţionale şi non-operaţionale şi, nu în ultimul rând, continuarea integrării în spaţiul de transport unic european’, a declarat directorul general al CFR SA, Dan Costescu.

Conform sursei citate, modernizarea presupune într-o primă etapă consolidarea instituţională a companiei, prin securizarea funcţiilor de bază ale administratorului de infrastructură şi eliminarea tendinţelor de destructurare organizaţională, care ‘şi-au probat deja nocivitatea şi nu fac decât să disipe eforturile actorilor principali’, conducând la scăderea generală a competitivităţii transportului feroviar faţă de celelalte mijloace de transport.

‘Ca administrator modern de infrastructură, CFR SA va trata într-o manieră constructivă statutul său de deţinător al unui monopol natural şi se va repoziţiona ca o companie orientată către piaţă, asumându-şi responsabilitatea atât faţă de clienţii săi, operatorii de transport feroviari, cât şi faţă de clienţii clienţilor săi, pasagerii şi operatorii economici interesaţi în transportul de marfă’, se mai spune în comunicat.

Compania Naţională de Căi Ferate ‘CFR’ SA şi-a bugetat profit zero pentru anul în curs, la venituri şi cheltuieli totale egale de aproape 2,52 miliarde de lei, potrivit proiectului de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe 2015 al companiei.

Din totalul cheltuielilor, în zona de exploatare vor merge peste 2,3 miliarde lei, în timp ce cheltuielile cu personalul vor reprezenta aproape 853 de milioane de lei. Pentru salarii au fost consemnate aproximativ 682 de milioane de lei, iar bonusurile prevăzute în proiectul de BVC se ridică la 6,82 milioane de lei.

Numărul de personal prognozat la finele anului este de 23.777 de persoane, iar câştigul mediu lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială de 2.488,35 lei.

CFR SA este compania care administrează infrastructura feroviară publică.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 3,96%, până la 62,135 miliarde euro, în 2024
Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României totalizau 62,135 miliarde de euro la finele lunii decembrie 2024, în creştere cu 1,57% comparativ cu nivelul de 61,174 miliarde de euro......
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor a planificat împrumuturi de 5,77 miliarde de lei de la bănci, în ianuarie 2025
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna ianuarie 2025, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5,2 ...
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
FAO: Preţurile mondiale la alimente au scăzut cu 2,1% în 2024
Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a înregistrat un declin de 2,1% în 2024, comparativ cu 2023, scăderea ...
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, sunt aproape de vârful topului
Românii din București în afara riscului de sărăcie european, în vreme ce cei din Nord-Estul și Sud-Estul țării, ...
În 2023, 16,2% din populația UE – sau aproximativ 71,7 milioane de persoane – era expusă riscului de sărăcie. Rata ...