CFR SA condamnată la plata unor despăgubiri de peste 410.000 de euro şi amendată cu 1,2 milioane lei
Potrivit datelor afişate pe portalul instanţelor de judecată, CFR SA a mai fost amendată cu 1,2 milioane lei într-un dosar în care societatea a fost judecată pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Ca măsură complementară, judecătorul a stabilit ca dispozitivul sentinţei să fie afişat, timp de trei luni, în extras, în toate staţiile CFR din ţară.
Astfel, pentru victima accidentului, instanţa a stabilit ca CFR SA să achite daune materiale în sumă de 116.064,19 euro şi despăgubiri morale în valoare de 300.000 de euro. În plus, compania de căi ferate va trebui să achite Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva suma de 1.251 de lei, iar Spitalului Judeţean de Urgenţă din Constanţa suma de 9.105 lei, la care se adaugă dobânzi, pentru prestaţiile medicale în cazul victimei.
Sentinţa Judecătoriei Haţeg poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare, hotărârea fiind pronunţată într-o şedinţă publică din data de 4 martie.
Dosarul cauzei a fost finalizat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) la sfârşitul lunii decembrie 2017, care au dispus trimiterea în judecată a CFR SA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă.
Procurorii au stabilit că în accidentul care a avut loc pe data de 14 septembrie 2014, la circa o jumătate de oră după miezul nopţii, victima, împreună cu alţi şase călători, s-au deplasat spre linia de cale ferată la care urma să sosească trenul pe care îl aşteptau în gara Subcetate. Din cauza lipsei indicatoarelor, grupul nu a văzut platforma la care trebuiau să ajungă şi s-a oprit între două linii de cale ferată. La un moment dat, cei şapte au fost surprinşi de trecerea simultană a trenului de călători pe care îl aşteptau şi a unui tren de marfă care venea pe linia cealaltă.
Femeia s-a dezechilibrat din cauza curenţilor de aer şi a căzut la pământ, cu braţul stâng pe un fir al liniei de cale ferată, astfel că roţile trenului i l-au amputat.
„Din probatoriul administrat în dosar a reieşit că accidentul s-a produs ca urmare a faptei inculpatei Compania Naţională de Căi ferate ‘C.F.R.’ S.A. de a nu realiza în staţia de cale ferată Subcetate indicatoare de orientare a călătorilor, astfel încât aceştia să poată identifica peroanele şi platformele corespunzătoare fiecărei linii de cale ferată, aşa cum compania era obligată. Precizăm că, potrivit art. 20 al Regulamentului privind transporturile pe căile ferate din România, informarea călătorilor despre posibilitatea de orientare în staţie, despre trenul care îi interesează, precum şi despre alte condiţii de călătorie se face cu ajutorul indicatoarelor tablourilor de sosire şi de plecare a trenurilor, avizelor scrise, anunţurilor prin staţia de amplificare sau verbal”, se arată într-un comunicat al PÎCCJ emis la data trimiterii în judecată a CFR SA.
Totodată, procurorii au arătat că din probe a rezultat şi faptul că staţia de cale ferată Subcetate nu deţinea autorizaţie de funcţionare şi nu a luat măsuri specifice suplimentare de prevenire a producerii unor evenimente feroviare, „funcţionând ilegal”.