CFR SA dă lovitura de graţie companiei–soră CFR Marfă: îi execută silit sediul

13 06. 2018
20180613_190816_86220100

Marţi dimineaţa au fost lipite la intrările în sediul CFR Marfă afişe (galerie foto) privind executarea silită a acestuia, au spus surse din cadrul companiei pentru ECONOMICA.NET.

Executarea a fost declanşată de către CFR SA prin intermediul Biroului Executorului Judecătoresc Păun Cătălin Ştefan. Potrivit informărilor din Registrul Uniunii Executorilor, executarea vizează două proprietăţi ale CFR Marfă din Strada Turda nr. 98.

Proprietăţile care includ terenuri şi clădiri de nouă etaje urmează să fie scoase la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pe 4 iulie, respectiv pe 5 iulie. Preţurile de pornire vor fi de 15,5 milioane de lei, respectiv de 15,2 milioane de lei.

Potrivit surselor Economica, CFR SA execută silit şi Depoul CFR Marfă de la intrarea în Capitală. Procedura declanşată în urmă cu o lună şi jumătate mai vizează o clădire de birouri, un castel de apă şi o fostă cantină.

Pe lângă executarea acestor imobile, CFR SA a mai dispus şi alte măsuri pentru recuperarea sumelor de 862 de milioane de lei pe care i le datorează CFR Marfă, precum sechestru pe conturile bancare. Această măsura, care este aplicată lunar de către CFR SA, a afectat însă luna trecută plata salariilor celor peste 7.000 de angajaţi ai CFR Marfă şi ai filialelor acesteia.

Reprezentanţii CFR SA au explicat atunci că s-a ajuns în această situaţie din cauză că CFR Marfă nu a respectat măsurile de redresare și reeșalonare a plăților stabilite de comun acord. Mai mult, măsurile dispuse de CFR SA pentru recuperarea datoriilor au fost necesare pentru a nu fi afectată plata salariilor către cei 23.000 de angajaţi de la infrastructură.

CFR Marfă estima că anul acesta nu va mai înregistra pierderi şi îşi planificase investiţii în sumă de 81 milioane lei, potrivit proiectului de buget şi cheltuieli, publicat în februarie de Ministerul Transporturilor. De asemenea, compania avea de recuperat creanţe restante de 344,5 milioane lei şi avea de făcut plăţi restante de 320 milioane lei, conform documentului menţionat.

Anul trecut, CFR Marfă a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 730 de milioane de lei, în creştere faţă de nivelul de 678 de milioane de lei din anul prededent. De asemenea, compania şi-a diminuat pierderile de la 194 de milioane de lei în 2016 până la 157 de milioane de lei în 2017, conform datelor de la Ministerul Finanţelor.