CGMB a aprobat studiul de fezabilitate pentru achiziţionarea a 42 de autobuze electrice

Primăria Capitalei va achiziţiona, într-o primă etapă, 42 dintre cele 100 de autobuze electrice, „cu costuri minime şi fără investiţii şi avize suplimentare”, pentru zona centrală a Bucureştiului, potrivit unui proiect de hotărâre privind aprobarea documentaţiei tehnico-economice, studiu de fezabilitate, pentru introducerea de autobuze electrice în sistemul de transport public, aprobat, marţi, în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB)
Economica.net - mar, 19 dec. 2017, 14:51
CGMB a aprobat studiul de fezabilitate pentru achiziţionarea a 42 de autobuze electrice

Potrivit proiectului de hotărâre, în urma procedurii de achiziţie desfăşurată de RATB şi a elaborării documentaţiei tehnico-economice pentru introducerea de autobuze electrice în sistemul de transport public, Regia a încheiat un contract cu societatea comercială SC FIATEST SRL în 18 septembrie.

„Din analiza documentaţiei tehnico-economice (studiu de fezabilitate) şi a recomandărilor prezentate, prima etapă poate fi sustenabilă din toate punctele de vedere – achiziţionarea a 42 de autobuze electrice cu costuri minime şi fără investiţii şi avize suplimentare. În vederea realizării măsurilor din Programul Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului în municipiuul Bucurelti, precum şi a celor din Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov, Direcţia Generală Infrastructură şi Servicii Publice – Direcţia Transporturi, Drumuri şi Sistematizarea Circulaţiei consideră că aplicarea etapei I poate fi implementată pe trasee din zona centrală a municipiului Bucureşti, trasee care pot fi identificate în urma realizării unui studiu de trafic / circulaţie”, se arată în proiect.

Consilierii generali şi-au dat acordul de principiu pentru achiziţionarea a 100 de autobuze electrice în şedinţa din 30 iunie, proiectul de hotărâre fiind adoptat în unanimitate.

Autobuzele vor avea podeaua total coborâtă şi vor fi dotate cu instalaţie de ventilaţie, aer condiţionat şi încălzire, precum şi cu facilităţi pentru accesul persoanelor cu handicap. Vor avea, de asemenea, un sistem de infotainment, un sistem de taxare pentru carduri contactless, precum şi wifi şi sisteme de supraveghere video şi de numărare a călătorilor.

Autonomia autobuzelor electrice între două încărcări va fi de minim 250 de kilometri parcurşi în condiţii specifice Capitalei, un parcurs suficient pentru o zi de circulaţie, şi este solicitată o garanţie de minim 8 ani sau minim 480.000 de kilometri pentru autobuze şi de opt ani pentru infrastructura de încărcare.

Potrivit sudiului realizat de RATB, în prima etapă va fi introdus un număr redus de linii în zona centrală, cu utilizarea depourilor de troleibuze deja existente, urmând ca în etapa a doua numărul de autobuze electrice să fie suplimentat, dar cu realizarea unor investiţii pentru modernizarea depourilor existente, respectiv depoul Titan de tramvaie, depoul mixt de tramvaie-troleibuze de la Bucureştii Noi, depoul Vatra Luminoasă şi depoul Victoria, precum şi construirea unuia nou, mixt, pentru autobuze şi troleibuze, cu 200 de locuri şi amenajarea a două autobaze care în prezent sunt dotate cu autobuze Diesel.

Municipalitatea explică faptul că, prin înlocuirea autobuzelor Diesel cu cele electrice se vor reduce noxele în centrul Capitalei, pentru că nu emit poluanţi. De asemenea, autobuzele electrice sunt silenţioase, fără şocuri la demaraj şi la frânare şi reduc zgomotul şi vibraţiile în zona centrală.

„Autobuzele electrice nu emit poluanţi şi au costuri reduse de exploatare şi întreţinere. Pentru că nu au emisii poluante, utilizarea autobuzelor electrice poate reduce poluarea aerului în mediul urban. Asta este o mare îngrijorare şi preocupare în marile oraşe. Modelele electrice oferă un mers mai liniştit şi mai silenţios şi le fac populare pentru călători”, argumentează municipalitatea.

Te-ar mai putea interesa și
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Proprietarul navei rusești Ursa Major, scufundată în Marea Mediterană, acuză comiterea unui atac terorist (Video)
Scufundarea navei cargou ruseşti Ursa Major în Marea Mediterană a fost cauzată de un "atac terorist", a declarat miercuri compania care deţine nava, relatează AFP şi Reuters, citate de......
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar ...
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...