CGMB a dat undă verde pentru pasajul rutier de la Piaţa Presei

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru pasajul rutier subteran de la Piaţa Presei Libere, ce ar urma să fie realizat în 10 luni şi să coste municipalitatea 62 de milioane de lei, a fost aprobat, miercuri, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
Economica.net - mie, 28 aug. 2013, 15:26
CGMB a dat undă verde pentru pasajul rutier de la Piaţa Presei

„Lucrările ar putea începe şi mâine respectiv după obţinerea autorizaţiei de construire”, a declarat primarul general Sorin Oprescu după şedinţa CGMB, precizând că „probabil înbtr-o săptămână” cetăţenii vot vedea acolo organizarea de şantier.

Primarul a precizat că nu este nevoie de refacerea licitaţiei, constructorul fiind deja selecţionat, respectiv societatea Apolodor SA.

Realizarea pasajului va dura 10 luni, din care faza de şantier se va întinde pe o perioadă de şase luni, şi va costa municipalitatea 62 de milioane de lei.

„În timpul lucrărilor se va circula în acea zonă”, a mai precizat Oprescu.

În urmă cu două zile, Filiala Bucureşti a Ordinului Arhitecţilor din Romania solicita public respingerea acestui PUZ, considerat inutil funcţional şi fundamental nociv în raport cu zona cea mai importantă a Şoselei Kiseleff, cea care leagă Piaţa Presei Libere cu Piaţa Arcului de Triumf.

CITEŞTE ŞI Arhitecţii solicită CGMB respingerea PUZ-ului pentru pasajul rutier de la Piaţa Presei

Pasajul rutier Piaţa Presei Libere va permite, potrivit municipalităţii, subtraversarea acestei zone pe orice direcţie, urmând să asigure legătura dintre transportul public de suprafaţă, respectiv linia de tramvai şi liniile de autobuze, cu staţia viitoarei magistrale 6 de metrou.

Intrarea în pasaj se va face pe direcţia Şoselei Bucureşti-Ploieşti spre Bulevardul Kiseleff, iar ieşirea, pe Bulevardul Kiseleff, dar şi pe bulevardul Mărăşti.

Pasajul va avea o lungime de 550 de metri şi va începe pe porţiunea din zona Fântâna Mioriţa şi Piaţa Presei Libere pe Şos. Bucureşti – Ploeişti, acesta urmând să se despartă sub formă literei „y” sub intersecţia de la Piaţa Presei.

Zona analizată şi reglementată prin PUZ este cea a intersecţiei dintre bulevardul Poligrafiei – Şoseaua Bucureşti-Ploieşti – Şoseaua Kiseleff – bulevardul Mărăşti.

Acestui proiect i s-au opus, de când a fost anunţat, mai multe ONG-uri, care au argumentat că acest pasaj încurajează traficul în centrul Bucureştiului, agresează mediul şi patrimoniul din zonă şi are costuri ridicate.

Sorin Oprescu declara în martie, la emisiunea „După 20 de ani” difuzată de Pro TV, că realizarea pasajului nu va afecta copacii din zonă şi nici traficul pe DN 1, la cea mai mare intrare în Bucureşti, prin nord. „Mă duc (cu lucrările – n.r.) în spatele perdelei de pomi şi nu deranjez pe nimeni”, a explicat atunci Oprescu.

Sorin Oprescu a mai spus atunci că proiectul a fost blocat timp de patru ani de organizaţiile neguvernamentale care au contestat PUZ-ul, refăcut de trei ori din acest motiv.

De asemenea, edilul a arătat, cu acelaşi prilej, că lucrarea a fost atribuită deja, prin licitaţie, firmei Apolodor a omului de afaceri Radu Ouatu, care va realiza obiectivul în asociere cu o societate germană.

CITEŞTE ŞI Ordinul Arhitecţilor: Pasajele Aviatorilor şi Kiseleff distrug zona – GALERIE FOTO

Te-ar mai putea interesa și
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia și utilitățile, cele mai atacate companii – Florin Popa, Orange România
Există un risc la un nivel fără precedent pentru toate afacerile din România pentru securitatea cibernetică. Energia ...
Companiile din România se confruntă cu un risc ”la un nivel fără precedent” din punct de vedere al securității cibernetice, pe fondul creșterii numărului de atacuri, dar și al gradului......
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea deficitului comercial
Apa minerală românească „din SUA până în Japonia”. Oficial guvernamental: Chiar contribuie la reducerea ...
Societatea Națională de Ape Minerale (SNAM) a organizat prima sa conferință care a reunit toți stakeholderii din piața ...
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei de gaze ruseşti
Burduja: Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei ...
Coridorul Vertical de gaze are un rol vital în întărirea securităţii energetice şi eliminarea dependenţei Europei ...
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și protejează puterea de cumpărare
Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii: Aplicarea Legii privind salariul minim european reduce sărăcia în muncă și ...
Aplicarea Legii privind salariul minim european este un pas înainte pentru locuri de muncă mai bine plătite, dar şi pentru ...