Proiectul de hotărâre pe această temă a fost adoptat cu 51 de voturi pentru şi o abţinere. Hotărârea a fost votată cu un amendament formulat de primarul general, Nicuşor Dan.
Potrivit amendamentului, valoarea totală pentru activităţile din programul de deratizare şi dezinsecţie se ridică la 16.766.576,20 de lei. Sunt prevăzute acţiuni de deratizare care vizează: spaţiile deschise din domeniul public şi privat al Primăriei Capitalei (parcuri, spaţii verzi, Grădina Zoologică etc.), cimitire, terenuri ale instituţiilor publice locale, inclusiv depouri, parcări publice, teren aferent imobilelor cu spaţii destinate locuinţelor colective – asociaţii de locatari/de proprietari, cămine studenţeşti, cămine de elevi, locuinţe sociale, parcări de reşedinţă, clădiri aparţinând instituţiilor publice şi entităţilor subordonate PMB – subsol şi spaţiile tehnice, de producţie, supraterane, imobilele cu spaţii destinate locuinţelor de tip condominiu, guri de vizitare, cămine, canale şi puncte termice aferente sistemului de transport şi distribuţie agent termic în sistem centralizat, sistemul de monitorizare a traficului în Bucureşti.
Dezinsecţia se va realiza pe terenuri ale instituţiilor publice din subordine, parcuri, spaţii verzi, cimitire, maluri de lac, pieţe, târguri, oboare, bâlciuri, spaţiile deschise ale persoanelor fizice şi juridice, în cazul tratamentelor care se execută de pe aliniamentul stradal, clădiri aparţinând instituţiilor publice şi entităţilor subordonate PMB (subsol şi spaţiile tehnice, de producţie, supraterane), căminele şi canalele aferente reţelelor tehnico-edilitare, guri de vizitare, cămine şi canale aferente sistemului de transport şi distribuţie agent termic în sistem centralizat.
Larvicidarea vizează printre altele lacurile (luciul de apă numai conform recomandărilor Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino).
Combaterea căpuşelor se va realiza, conform amendamentului, pe zone cu vegetaţie, iar dezinfecţia în spaţiile interioare aferente clădirilor aparţinând instituţiilor publice şi entităţilor subordonate PMB.
„Având în vedere că activitatea de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie trebuie delegată integral, lucru care s-a întâmplat deja, către compania municipală Eco Igienizare şi ordinul ANRSC cu nr. 82, am sesizat în amendamentul depus de primarul general faptul că lipsesc o serie de poziţii ce ar fi trebuit să existe, de exemplu, deratizarea de la locurile de agrement, din pieţe şi târguri agro-alimentare, a clădirilor aparţinând autorităţilor publice, ale autorităţilor locale altele decât PMB, iar la larvicidare văd exclusă Administraţia Prezidenţială, Grădina Botanică, Parcul Operei, Palatul Parlamentului”, a spus consilierul general PSD Marius Pavel.
Primarul general, Nicuşor Dan, a menţionat că anexa iniţială a fost propusă de compania Eco Igienizare.
„După ce noi am votat bugetul, am transmis companiei rugămintea de a reveni cu o propunere care să se încadreze în bugetul pe care noi l-am votat, nu a făcut-o şi atunci direcţia de specialitate a făcut acest proiect care să se încadreze în bugetul pe care noi l-am votat şi care să cuprindă acţiunile esenţiale pe fiecare dintre secţiunile deratizare, dezinfecţie, dezinsecţie”, a menţionat Nicuşor Dan.
Liderul consilierilor PSD din CGMB, Aurelian Bădulescu, i-a atras atenţia primarului general că nu vor ajunge banii din programul de deratizare şi dezinsecţie.
„Din cauza unei experienţe pe care am avut-o 4 ani jumătate, vă spun că nu o să vă ajungă aceşti bani, pentru că mai deunăzi un domn pe care l-aţi vizitat (…) şi-a exprimat dorinţa să transformăm balta Văcăreşti într-un punct de atracţie. Acela va fi matca tuturor problemelor din Bucureşti, pentru că nu avem administrator acolo, fonduri nu sunt şi veţi avea trei sectoare care vor avea întotdeauna aceste probleme – 3, 4 şi 5 (…) în rest, vreau să mulţumesc pentru mobilizare, pentru că în sfârşit aţi înţeles nevoia acestui proiect de hotărâre. Vreau să mulţumesc tuturor consilierilor generali”, a precizat Aurelian Bădulescu.
Şedinţa extraordinară de miercuri a CGMB a fost convocată de îndată la solicitarea consilierilor generali ai PSD.
Şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de marţi convocată de grupul PSD a fost închisă la puţin timp după debut, deoarece ordinea de zi care cuprindea Programul Unitar de Acţiune pentru Deratizare şi Dezinsecţie în anul 2021 a întrunit doar 20 de voturi favorabile, 14 „împotrivă” şi 17 abţineri.