Cheltuieli mai mari ale românilor pentru bunurile de larg consum. Creştere de 6,6% pe FMCG, în primul semestru din 2024 – GfK România
Conform cercetării, în ansamblu s-au înregistrat scăderi importante de volume la anumite categorii de bază, precum: pâinea, uleiul, alimentele congelate, untul, cerealele pentru mic dejun, băuturi (cel mai mult la sucuri carbogazoase, cafea, băuturi energizante & izotonice, juice drinks şi cidru), scrie Agerpres.
Datele centralizate de Consumer Panel Services GfK relevă faptul că rata inflaţiei în FMCG a fost de circa 3% în, în primul semestru din acest an, comparativ cu anul anterior.
Mai mult, 85% dintre cumpărătorii români s-au declarat îngrijoraţi de faptul că preţurile ar putea să crească în continuare, după cum dezvăluie cel mai recent val al raportului „Behavior Change”, lansat de Consumer Panel GfK. Astfel, patru din zece gospodării din România rămân în zona „budget squeeze”, fiind constrânse să-şi limiteze cheltuielile cu bunuri de larg consum pentru a se încadra în bugetul disponibil sau nici nu reuşesc să-şi acopere nevoile curente.
Un trend important din ultima perioadă este reprezentat de produsele aflate la promoţie. În acest sens, 23% din totalul achiziţiilor FMCG (cu excepţia Fresh Food), realizate de gospodării, în primele şase luni din 2024, au fost „la ofertă”, cu aproape patru puncte procentuale peste nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă din 2023.
De asemenea, achiziţiile din hypermarketuri s-au majorat cu 4%, ca valoare, de la un an la altul şi a ajuns pentru prima dată sub pragul de 25% cotă de piaţă.
Potrivit sursei citate, pe reţeaua de Supermarketuri IKA (reţele internaţionale) s-a păstrat acelaşi trend descendent, în timp ce supermarketurile independente (lanţurile locale şi magazinele neafiliate unei reţele) au avansat cu un ritm de 14%, în perioada analizată, în principal datorită majorării coşului mediu de cumpărături.
Cel mai mare coş mediu de cumpărături se înregistrează în continuare în hypermarketuri, unde gospodăriile cheltuie, în medie, aproape 90 de lei la o vizită în magazin. În schimb, cumpărătorii români merg mai des în magazinele de tip discount decât în hypermarketuri.
La nivelul primelor şase luni din 2024, frecvenţa medie de cumpărare de la discounteri a depăşit-o pe cea înregistrată în supermarketuri.
Consumer Panel GfK este un studiu de tip continuu ce monitorizează comportamentul de cumpărare al gospodăriilor din România pe baza unui eşantion reprezentativ la nivel naţional, format din 6.000 de cumpărători. Datele sunt colectate prin scanarea codurilor de bare ale produselor aduse acasă, indiferent de canalul de achiziţie.
Panelul de consumatori GfK este activ pe piaţa românească de cercetare de peste 25 de ani. Consumer Panel Services GfK furnizează informaţii-cheie despre cine cumpără ce, unde, cât, cu ce frecvenţă şi de ce.
La începutul acestui an, compania a anunţat desprinderea de Grupul GfK şi finalizarea tranzacţiei cu YouGov – lider de piată în ceea ce priveşte opiniile, motivaţiile, dorinţele, dar şi obiceiurile media ale consumatorilor.