Structura cheltuielilor românilor începe să se schimbe. Dăm tot mai puțini bani pe mâncare

Costul mâncării ca pondere în totalul cheltuielilor de consum ale unei gospodării este pe un trend descendent în ultimii ani. Iar 2016 a fost primul an în care ponderea acestui tip de cheltuială a scăzut sub pragul de 40%. Vorbim însă despre un an care s-a încheiat cu o rată negativă a inflației.
Economica.net - Dum, 04 mart. 2018, 21:55
Structura cheltuielilor românilor începe să se schimbe. Dăm tot mai puțini bani pe mâncare

Din 2001 încoace, bugetul familiilor se duce tot mai mult pe produse non alimentare și servicii și tot mai puțin pe alimente, indică ultima lucrare pe această temă lansată de către Institutul Național de Statistică. 2016, anul pentru care există ultimele date, este primul din 2001 în care ponderea alimentelor în consumul gospodăriei scade sub pragul de 40%, ajungând la 39,7%. Acesata în condițiile în care, în 2001, 55,8% din bugetul de cinsum al unei familii se ducea pe mâncare, în 2005 ponderea era de 47,2%, 2007 de 45%, iar în 2014 de 43,4%.

Restul de bani se alocă bunurilor nealimentare (33,1% în 2016) și serviciilor (27.2%). În 2001, ponderile erau de 23.5% și respectiv 20.7%.

Crește consumul valoric de alcool și tutun

În termeni nominali, în 2016, cheltuielile medii ale unei gospodării s-au cifrat la aproximativ 1.810 lei, din care 36,1% (aproximativ 720 de lei) au fost alocați pentru alimente, iar 8% pentru tutun și băuturi alcoolice, majorarea prețului țigaretelor observându-se clar în aceste ponderi. În 2001, spre exemplu, doar 6% din cei 376,5 de lei cât se cheltuia într-o gospodărie pe consum se duceau pe tutun și țăgări.

În ceea ce privește a doua cea mai mare cheltuială a familiilor din România, întreținerea casei, apă, electricitate, gaz și alți combustibili, aceasta „mânca” lunar în 2016 17,6% din cheltuielile de consum, față de 13,5% în 2001 sau 16,7% în 2013. Urmează hainele, pentru care se cheltuiesc 6,5% din banii alocați consumului și sănătatea ăpentru care se alocă 4,8%.

Bucureștenii angajați dau cel mai mult pe mâncare

Potrivit analizei INS, cele mai mari cheltuieli pe mâncare le au bucureștenii angajați. Mai exact, angajații, indiferent de rezidența acestora, cheltuiesc în medie 824 de lei pe mâncare, față de 786 de lei cât este cheltuiala medie a patronilor sau 687 de lei șomerii.

Pe zone geografice, cel mai mult dau pe mâncare bucureștenii ( 814,16 lei),cei din centrul țării (791 lei) și cei din nord-vest (762 lei).

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...