Cheltuielile cu infrastructura în România vor creşte cu 5% pe an, până la 30 mld. dolari în 2025 – studiu PwC

Economica.net
02 09. 2014
autostrada__muncitori_drumuri_mr_11_11026700_14490400

‘Infrastructura României, în special infrastructura de transport, are mare nevoie de îmbunătăţiri, ceea ce justifică creşterea substanţială a cheltuielilor cu drumurile din ultimii ani. (…) Investiţiile în infrastructura de transport rutier, susţinute în parte de fonduri europene, vor continua să constituie principala cheltuială pentru investiţiile în infrastructura de transport, cu o creştere prognozată de la 4,5 miliarde de dolari în 2013 la aproape 9 miliarde de dolari în 2025’, susţine Daniel Anghel, partener în cadrul departamentului de taxe şi lider al echipei de servicii pentru sectorul public, PwC România.

Sectorul industriei grele din România pare să aibă avantaje competitive faţă de cele din statele vecine, care au costuri de producţie mai mari. Investiţiile în aceste sectoare au crescut semnificativ în anii dinaintea intrării României în Uniunea Europeană, însă au scăzut în timpul crizei economice globale. ‘Pe termen mai lung, PwC se aşteaptă ca investiţiile să îşi revină în sectorul metalurgic, chimic şi de rafinare, urmând să se dubleze de la 2,3 miliarde de dolari în 2013 la 4,5 miliarde de dolari în 2025’, arată raportul PwC şi Oxford Economics. 

Cheltuielile de asistenţă medicală vor creştere cu aproximativ 0,5% pe an, mai mult decât cele pentru educaţie, pe măsură ce populaţia României îmbătrâneşte (deşi într-un ritm mai lent decât în ţările din Vest). Cheltuielile cu infrastructura socială vor ajunge la 10 miliarde de dolari pe an până în 2025.

‘Pentru a îşi consolida şi accelera creşterea economică, România va avea nevoie de investiţii masive în infrastructură în următorii 10 ani, în valoare de zeci de miliarde de euro. Pentru a finanţa asemenea investiţii mari, autorităţile publice ar trebui să ia în considerare o gamă mai mare de surse de finanţare – de la fonduri europene la parteneriate public-private’, a adăugat Daniel Anghel.

La nivel global, cheltuielile cu infrastructura vor creşte de la 4.000 de miliarde de dolari pe an în 2012 până la mai mult de 9.000 de miliarde de dolari în 2025. PwC estimează că între 2014 şi 2025 aproape 78.000 de miliarde de dolari vor fi cheltuite la nivel global pentru lucrări de infrastructură.

‘Vor exista însă diferenţe regionale semnificative. Investiţiile în infrastructură în Europa de Vest nu vor atinge nivelurile de dinaintea crizei până în 2018. În acelaşi timp, pieţele emergente, neîmpovărate de măsuri de austeritate sau de bănci aflate în dificultate, vor avea o creştere accelerată a cheltuielilor în infrastructură, în special China şi alte ţări din Asia de Est. Regiunea Asia-Pacific, sub influenţa pieţei chineze, va reprezenta aproape 60% din cheltuielile cu infrastructura la nivel global până în 2025. În schimb, cota Europei de Vest se va micşora la mai puţin de 10%, de la o cifră dublă acum doar câţiva ani’, se mai arată în raportul PwC.

Studiul analizează proiectele de investiţii şi cheltuielile de infrastructură în 49 dintre cele mai mari economii ale lumii, de pe şase continente. Definiţia infrastructurii utilizată în raport este amplă, şi încorporează sectoare diverse, de la transport şi utilităţi la activităţi de producţie, operaţiuni auxiliare celor de transport şi utilităţi, dar şi educaţia, sănătatea, sau infrastructura socială.