Cheltuielile cu sănătatea în ţările OECD au început din nou să crească

Cheltuielile cu sănătatea au început din nou să crească în 2012 în ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (OECD) dar ritmul de creştere rămâne sub cel înregistrat înaintea crizei, în special în Europa, arată datele statistice publicate luni de OECD, transmite AFP.
Economica.net - lun, 30 iun. 2014, 11:43
Cheltuielile cu sănătatea în ţările OECD au început din nou să crească

După o stagnare şi chiar o scădere din cauza crizei, în 2012 cheltuielile cu sănătatea pentru cele 34 de ţări membre ale OECD au reprezentat, în medie, 9,3% din PIB, în creştere faţă de 9,2% din PIB în 2011. În rândul statelor membre, în Franţa cheltuielile cu sănătate au reprezentat 11,6% din PIB, fiind devansate doar de cele din SUA (16,9%) şi Olanda (11,8%).

În Europa, chletuielile cu sănătatea au continuat să scadă în 2012 în Grecia, Italia, Portugalia şi Spania, la fel ca şi în Cehia şi Ungaria. În Grecia, cheltuieile cu sănătate au fost în 2012 cu 25% mai mici în termeni reali decât în 2009, în principal din cauza reducerii cheltuielilor publice. În alte regiuni ale lumii, tendinţa este de creştere, în Chile şi Mexic acestea au crescut cu 6,5% şi 8,5%, graţie eforturilor de extindere a asigurărilor de boală şi a accesului la sistemul de sănătate.

În timp ce cheltuielile pentru spitale au crescut în multe ţări în 2012, aproape două treimi din ţările OECD au înregistrat o scădere reală a cheltuielilor pentru produse farmaceutice după 2009. ‘Aceste reduceri se explică în principal prin reducerile de preţuri, deseori în urma negocierilor cu producătorii, şi creştere pieţei medicamentelor generice’, explică OECD.

Între 2008 şi 2012 ponderea medicamentelor generice a crescut, în medie, cu 20% pentru a ajunge la 24% din cheltuieile totale cu produse farmaceutice. Creşterea a fost una deosebită în Spania (100%), Franţa (60%), Danemarca (44%) şi Marea Britanie (28%).

Înfiinţată în anul 1961, OECD joacă un rol de consiliere pentru guvernele ţărilor puternic dezvoltate, în materie de politică economică, socială şi de guvernare. Cele 34 de state membre OECD deţin împreună aproximativ 60% din economia mondială, 70% din comerţul mondial şi 20% din populaţia lumii.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...