Anul 2012 s-a încheiat într-o notă pozitivă pentru industria de publicitate: la nivel global, cheltuielile în ceea ce priveşte publicitatea au crescut cu 3,2 procente, în raport cu anul anterior, până la 557 miliarde de dolari, conform raportului trimestrial Nielsen Global AdView Pulse. Cel de-al treilea trimestru a fost marcat de o mărire de 4,3 procente, care a ajutat la creşterea anuală. Cu toate acestea, creşterea acestor cheltuieli a înregistrat un nivel mai modest, de 2,5 procente, în al patrulea trimestru.
În toate regiunile, cu excepţia Europei, cheltuielile în ceea ce priveşte publicitatea au crescut în 2012. Piaţa din regiunea Orientul Mijlociu/ Africa a manifestat o creştere impresionantă de 14,6 procente pe durata anului, în timp ce economia regiunii s-a stabilizat. Egipt a fost parte din aceasta întoarcere de situaţie, înregistrând o creştere cu 20,4 procente pentru cheltuielile cu publicitatea. Între timp, tăierile adânci din bugetul pentru publicitate au continuat în Europa, alimentând o descreştere de 5,3 procente pentru ultimul trimestru, ceea ce a dus la o descreştere anuală de 4,2 procente.
Piaţa Asia-Pacific a înregistrat o sub-performanţă de asemenea, având o creştere anuală a cheltuielilor pentru publicitate, coborând de la 11,5 procente în 2011 la 2,8 procente în 2012, propulsată într-o anumită măsură de un scor slab, de 1,9 procente, a Chinei pe durata anului.
Cheltuielile cu publicitatea în America de Nord au rămas înscrise pe o traiectorie ascendentă la finalul anului, urcând cu 3,1 procente în trimestrul al patrulea. Acest fapt a ajutat regiunea să raporteze o creştere de 4,6 procente la nivelul întregului an.
Agenţiile de publicitate s-au îndreptat către TV în 2012 şi s-au retras din ziare şi reviste, conform raportului trimestrial Global AdView Pulse al Nielsen. Cele 350 miliarde dolari cheltuite cu publicitatea TV au reprezentat o creştere cu 4,3 procente faţă de anul anterior, iar rezultatele bune din a doua jumătate de an pentru America de Nord au contribuit la o creştere de 3,2 procente în cheltuielile globale pentru întregul an. Per ansamblu, cheltuielile pe publicitatea TV justifică 62,8 procente din sumele investite la nivel global în publicitate în 2012.
Cheltuielile cu publicitatea în alte canale print decât în reviste şi ziare au crescut în 2012, dar creşterile procentuale au urmat drumul celor din zona TV. În timp ce cheltuielile pentru ziare şi reviste au scăzut la nivelul întregului an (-1,6 şi respectiv, – 0,2 procente), aceste canale rămân metode cheie pentru agenţiile de publicitate în comunicarea către consumator, menţinându-se pe locurile al doilea şi al treilea, pe baza ponderii acestora în cheltuielile totale. Ziarele au justificat aproape 20 de procente, iar revistele, 8 procente, dovedind faptul că rămân canalele majore pentru agenţiile de publicitate în comunicarea către consumatori.
Advertisingul online, deşi măsurat într-un grup mai restrâns de ţări, a crescut cu 9,9 procente în 2012. America Latină a jucat un rol remarcabil, în creştere, cheltuielile pentru publicitatea online în această regiune crescând cu 21,2 procente în anul respectiv. Creşterea anuală de 7,4 procente în publicitatea pe internet în Europa a fost, de asemenea, demnă de notat, având în vedere situaţia economică actuală din regiune.
Cheltuielile cu publicitatea în cinematografe au continuat să crească în fiecare trimestru din anul 2012, ceea ce a ajutat sectorul să atingă un vârf de aproape 6 procente pentru întregul an. În timp ce cheltuielile pentru cinema rămân relativ scăzute, justificând doar 0,3 procente din cheltuielile în publicitate, regiuni precum Europa (creştere de 7,4% peste an) şi Asia-Pacific (creştere de 10,3% peste an) continuă să contribuie la creşterea importanţei mediului printre agenţiile de publicitate care doresc să ajungă la consumatorii ce merg la cinematograf.
„Cu 63 procente din cheltuielile pentru publicitatea TV, este clar că acest canal de comunicare este în general considerat ca fiind cea mai eficientă şi eficace metodă de a ajunge la consumatori, continuând să crească în special pe pieţele emergente”, a declarat Randall Beard, Global Head, Advertiser Solutions pentru Nielsen. „Pe măsură ce înaintăm în 2013, vom monitoriza care sunt regiunile, sectoarele şi canalele media care continuă să antreneze publicitatea globală şi care apar şi propulsează industria către noi culmi”, a mai spus acesta.
În timp ce cheltuielile pe publicitate la nivel global au crescut per ansamblu în 2012, nu toate sectoarele au cules beneficiile. Telecomunicaţiile, bunurile de larg consum şi sectoarele media au cunoscut cele mai mari creşteri, câştigând salturi anuale de 7, 6,8 şi 5,8 procente, conform raportului trimestrial Global AdView Pulse al Nielsen. Comparativ, categoriile care au fost înainte în top, precum sănătate şi bunurile de folosinţă îndelungată au avut parte de cheltuieli reduse pentru anul respectiv.
Cu toate că domeniul telecomunicaţiilor a continuat să înregistreze cea mai mare creştere (7%) în cheltuielile pentru publicitate în 2012, acest sector rămâne relativ scăzut în topurile realizate pe baza cotei din totalul cheltuielilor cu publicitatea, ocupând locul al şaptelea din cele 11 categorii. Cu pieţe precum America Latină şi Orientul Mijlociu şi Africa însumând o creştere de două cifre (35,6 şi 13,2 procente respectiv), acest sector pare totuşi suficient de echilibrat şi pregătit să urce în clasamentul în 2013.
Sectorul Bunuri de larg consum (FMCG) urmează îndeaproape domeniul telecomunicaţiilor, înregistrând o creştere puternică, la nivelul întregului an, de 6,8 procente, survenind şi pe fondul creşterii cu 9,5 procente în cheltuielile din trimestrul al patrulea. Aceste creşteri şi poziţia de lungă durata de lider în funcţie de cota din totalul cheltuielilor pentru publicitate (25,1%) ilustrează rolul crucial pe care FMCG îl joacă în antrenarea cheltuielilor din publicitate la nivel global.
Cheltuielile cu publicitatea din sectorul auto au înregistrat un trend descendent în trimestrul al patrulea (coboară cu 2,8 procente în comparaţie cu T4 2011), rezultând o creştere modestă de 3,4 procente pentru 2012. Sectorul se poziţionează pe locul al cincilea, pe baza cotei de 7,8 procente din cheltuielile globale cu publicitatea.
Divertismentul, al doilea sector în funcţie de cota din cheltuielile globale pentru publicitate, se plasează foarte aproape de sectorul auto, pe baza modificărilor procentuale în cheltuielile cu publicitatea pe întregul an. În ciuda unei creşteri nominale anuale de 3,1 procente, cota de aproape 12 procente (11,8%) dovedeşte faptul că această categorie este un jucător major în industria globală a publicităţii, iar companiile de divertisment continuă să investească.
Nielsen Global AdView Pulse măsoară cheltuielile în ceea ce priveşte publicitatea pentru TV, ziare, reviste, radio, outdoor, cinema şi internet. Informaţiile sunt bazate în principal pe cardurile de rating publicate.