Cheltuielile online făcute de americani de Cyber Monday au depășit anul acesta 13 miliarde de dolari, mai mult cu 7,3% față de 2023

03 12. 2024
Cyber Monday neon sign. Glowing neon illustration on a dark background.
Cyber Monday neon sign. Glowing neon illustration on a dark background.

Potrivit Adobe, în acest an, consumatorii americani au cheltuit cu 7,3% mai mult comparativ cu ediţia din 2023 a Cyber Monday. Cheltuielile de luni vin după cele 10,8 miliarde de dolari cheltuite online de americani cu ocazia Black Friday în acest an, estimează Adobe, care urmăreşte dispozitivele care utilizează software-ul său. Retailerii au promovat Cyber Monday, în mod tradiţional, cea mai importantă zi pentru cumpărături online în America, cu notificări, emailuri şi alte mesaje publicitare în care au lăudat reducerile semnificative la cosmetice, electronice, jucării, haine şi alte produse.

Comparativ, vânzările la magazinele tradiţionale au crescut cu doar 0,7% în ritm anual, potrivit unei estimări preliminare a procesatorului de plăţi Mastercard. La rândul său, firma de analiză a datelor Facteus susţin că vânzările la magazinele tradiţionale au fost mai mici în acest an, comparativ cu cele de anul trecut.

În mediul online, retaileri precum Walmart şi Amazon s-au bazat pe instrumentele care utilizează Inteligenţa Artificială generativă şi pe opţiunile de căutare pentru a face mai uşor pentru cumpărători să găsească produsele pe site-uri şi aplicaţii mobile.

„Am descoperit că prin utilizarea serviciului Rufus pe Amazon a fost extrem de util în a descoperi dacă o reducere este cu adevărat o reducere”, spune Cheyenne Berens, o tânără din Pittsburgh, care a profitat de acest serviciu pentru a urmări preţurile la articole pentru bebeluşi şi electronice în acest sezon.

Caila Schwartz, director la Salesforce, o companie de tip cloud-computing care analizează datele privind cumpărăturile de la peste 1,5 miliarde de consumatori, spune că instrumente precum Inteligenţa Artificială generativă, chatbot-urile, pentru a răspunde la întrebările de bază ale cumpărătorilor online, cum sunt cele referitoare la produse, i-au ajutat pe retaileri să îşi protejeze marjele de profit, în pofida creşterii costurilor.

De exemplu, retailerii care au utilizat instrumente de tip Inteligenţa Artificială generativă pentru serviciile cu clienţii au văzut o rată de achiziţii cu 15% mai mare din partea utilizatorilor, potrivit estimărilor Salesforce. Caila Schwartz spune că această rată de conversie este ceva „revoluţionar”.