Cheltuielile pentru consumul gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 5,3%, contribuind cu 3,3% la creşterea PIB în 9 luni

Cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 5,3% în primele nouă luni ale acestui an, contribuind cu 3,3% la creşterea PIB, în timp ce formarea brută de capital fix (investiţiile) a avut o majorare a volumului de 18,1% şi o contribuţie de 3,8%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 05 dec. 2019, 11:48
Cheltuielile pentru consumul gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 5,3%, contribuind cu 3,3% la creşterea PIB în 9 luni

În trimestrul III, consumul gospodăriilor a contribuit cu 2,6% la creşterea PIB în timp ce investiţiile au avut o contribuţie de 5,9%.

Un impact negativ la creşterea PIB l-au avut, în primele nouă luni ale anului, exportul net (-1,7%), consecinţă a creşterii cu 3,9% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu un avans mai mare al volumului importurilor de bunuri şi servicii (7,3%), precum şi variaţia stocurilor (-2,4%). În T3, impactul negativ al exportului a fost de -1,6%.

Potrivit INS, pe categorii de resurse, la creşterea PIB, în perioada ianuarie – septembrie 2019, faţă de perioada similară a anului trecut, au contribuit majoritatea ramurilor economiei, contribuţii pozitive mai importante având comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor; transport şi depozitare; hoteluri şi restaurante (+0,9%), cu o pondere de 18,4% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a majorat cu 5%, şi construcţiile (+0,6%), cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,2%), dar care au înregistrat o creştere semnificativă a volumului de activitate (+16,6%).

O contribuţie pozitivă au avut şi activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice; activităţile de servicii administrative şi activităţile de servicii suport (+0,5%), cu o pondere de 7,4% la formarea PIB, şi care au înregistrat o creştere cu 7,6% a volumului de activitate.

De asemenea, o contribuţie pozitivă semnificativă au avut-o impozitele nete pe produs (+0,9%), acestea înregistrând o creştere a volumului lor de 109,5%.

Un impact negativ la creşterea PIB au avut industria (-0,2%), cu o pondere de 22,6% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a redus cu 1% şi agricultura, silvicultura şi pescuitul (-0,1%), cu o pondere de 5% la formarea PIB şi al căror volum de activitate s-a redus cu 4,1%.

Potrivit INS, pe serie brută, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2019 a fost de 286,991 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 3% faţă de trimestrul III 2018. În cel de-al treilea trimestru, creşterea economiei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a încetinit, după ce, în trimestrul doi, Produsul intern brut (PIB) a urcat cu 4,4% faţă de T2 2018.

Pe serie ajustată sezonier, Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2019 a fost de 261,600 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 0,6% faţă de trimestrul II 2019 şi cu 3,2% faţă de trimestrul III 2018. În trimestrul doi, avansul economiei a fost de 0,8% comparativ cu T1 şi de 4,3% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2018.

Totodată, în primele nouă luni ale anului, pe serie brută, Produsul intern brut estimat a fost de 727,182 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4% faţă de perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2018. Pe serie ajustată sezonier, PIB s-a cifrat la 768,382 miliarde de lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 4,1% faţă de perioada 1 ianuarie -30 septembrie 2018.

Anul trecut, în primele nouă luni, creşterea economică înregistrată de România a fost de 4,2%, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier, comparativ cu perioada similară din 2017.

INS menţionează că seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2019, nefiind însă, înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă nr. 290 din 14 noiembrie 2019.

 

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...