Cheltuielile turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri au totalizat, în 2019, 4 miliarde lei – INS

Turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri au cheltuit, anul trecut, 3,963 miliarde lei, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Agerpres.
Economica.net - Dum, 29 mart. 2020, 08:19
Cheltuielile turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în interes de afaceri au totalizat, în 2019, 4 miliarde lei - INS
 

Afacerile (inclusiv participarea la congrese, conferinţe, cursuri, târguri şi expoziţii) au reprezentat principalul motiv al sejurului petrecut de către 54,5% dintre turiştii nerezidenţi sosiţi în România, în anul 2019, cheltuielile acestora reprezentând 57,5% din total.

În totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezintă cheltuielile pentru cazare (49,9%), fiind preferată în special cazarea cu mic dejun inclus (92,2% din totalul cheltuielilor pentru cazare). Cheltuielile turiştilor nerezidenţi în restaurante şi baruri au fost de 17,9%, iar cele pentru cumpărături au reprezentat 13,1%.

Din totalul cheltuielilor pentru cumpărături 45% au fost destinate alimentelor şi băuturilor, iar 32,9% cadourilor şi suvenirurilor. Cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 52,1% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru acces în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 39,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Pe de altă parte, turiştii nerezidenţi sosiţi în România în interes personal au cheltuit 2,932 miliarde lei, majoritatea călătoriilor (68,2%) fiind pentru vacanţe.

Ca şi în cazul călătoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor efectuate de turiştii nerezidenţi sosiţi în România în scop particular o reprezintă cheltuielile pentru cazare (47,1%), din care cazarea cu mic dejun inclus deţine ponderea principală (80,1%). Cheltuielile efectuate în baruri şi restaurante au avut o pondere de 16,8% din totalul cheltuielilor în scop personal, în timp ce cheltuielile pentru cumpărături au reprezentat 16,1% din totalul cheltuielilor turiştilor nerezidenţi sosiţi în România în interes personal.

De asemenea, cheltuielile pentru închirierea de autoturisme au avut o pondere de 54,6% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul în parcuri de distracţii, târguri, cazinouri, săli de jocuri mecanice au reprezentat 50,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Potrivit sursei citate, din totalul nerezidenţilor sosiţi în România, 48,6% şi-au organizat sejurul prin agenţii de turism, iar 32,3% şi-au organizat singuri sejurul. Restul sejururilor au avut alt organizator (sindicate etc.) 10,6%, precum şi agenţia de turism, o parte şi turistul nerezident, cealaltă parte 8,5%.

Principalul mijloc de transport utilizat de turiştii nerezidenţi pentru a sosi în România a fost avionul (80,7% din numărul total de turişti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,0%, urmate de autocare şi autobuze cu 6,8% şi alte mijloace (tren, ambarcaţiuni fluviale, autoturisme închiriate, motociclete etc.) 1,5%.

Numărul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată (apartamente şi camere de închiriat), în anul 2019, a fost de 54.690, cheltuielile acestora în România fiind de 50,788 milioane lei. Din totalul cheltuielilor efectuate de aceştia, cele pentru cazare au reprezentat 45,5%, cheltuielile făcute în baruri şi restaurante 18,9%, cheltuielile pentru transport 17,3%, cheltuielile pentru cumpărarea de produse de folosinţă personală 8%.

Din totalul turiştilor nerezidenţi din această categorie, 88,7% au avut ca scop al călătoriei pe cel particular, iar 11,3% pe cel profesional. Din călătoriile în scop particular, ponderi mai importante au avut călătoriile pentru vacanţe (80,1% din totalul călătoriilor în scop particular), iar din cele profesionale afacerile (73,4%
din totalul călătoriilor în scop profesional).

Conform datelor INS, din totalul turiştilor nerezidenţi cazaţi în unităţile de cazare privată 59,6% şi-au organizat pe cont propriu călătoria în România. Pentru sosirea în România, 36,9% dintre turiştii nerezidenţi au preferat ca mijloc de transport autoturismul propriu, 23,3% dintre turiştii nerezidenţi au preferat ca mijloc de transport avionul, 5,1% dintre turiştii nerezidenţi au preferat ca mijloc de transport autocarul şi 34,7% dintre turiştii nerezidenţi au optat pentru alte mijloace de transport. 

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...