Acestea precizează că proiectul de fuziune a fost propus de Guvernul chinez care vrea să reducă numărul companiilor de stat şi să creeze jucători competitivi la nivel mondial iar echipele de conducere ale celor două companii au avut o întâlnire în cursul acestei săptămâni pentru a discuta o posibilă fuziune.
‘Guvernul a dat un mandat Sinochem să poarte discuţii în vederea unei posibile fuziuni cu ChemChina’, a precizat una din surse.
ChemChina este cea mai mare companie chineză din sectorul chimiei cu aproximativ 140.000 de angajaţi. În 2015, compania a realizat pierderi de 828,3 milioane yuani (170,4 milioane de dolari), iar activele sale totale se ridică la 372,5 miliarde de yuani. În ultimii ani compania controlată de statul chinez a preluat mai multe companii străine precum Adisseo Group (Franţa), Elkem (Norvegia), Pirelli (Italia) şi KraussMaffei (Germania).
Deşi discuţiile cu Sinochem sunt deocamdată într-un stadiu preliminar ele au loc într-un moment în care China National Chemicals Corp, sau ChemChina cum este cunoscută în mod oficial, încearcă să finalizeze preluarea producătorul elveţian de pesticide şi seminţe Syngenta pentru 43 de miliarde de dolari, în ceea ce ar urma să fie cea mai mare investiţie străină făcută vreodată de China.
Sursele citate e Reuters susţin că Guvernul de la Beijing a iniţiat discuţiile în vederea unei posibile fuziuni a ChemChina şi Sinochem pentru a da naştere unui gigant capabil să absoarbă o companie de talia Syngenta.
Dacă va fi aprobată, fuziunea ChemChina-Sinochem ar urma din cele mai mari fuziuni a unor companii de stat chineze, după o serie de mariaje similare care au creat compania de shipping China Cosco Shipping Corp, producătorul de trenuri CNR-CSR şi mai recent fuziunea dintre producătorii de oţel Baosteel Group şi Wuhan Steel.
Pe baza datelor pe 2015, cifra de afaceri combinată a ChemChina-Sinochem ar depăşi uşor cea a grupului german BASF, care în prezent este cel mai mare producător mondial de produse chimice.