Pentru editia 2014 tema aleasa aduce in discutie chestiunea sociala si atrage atentia asupra urgentei si a puterii sale distructive. Sub titlul „Remodelarea lumii: Consecinte pentru societate, politica si afaceri”, summitul accentueaza riscurile produse de inegalitatile tot mai mari, in special cel unei generatii pierdute, sau de ratele crescute ale somajului.
Astfel ca scenariul unui razboi, pe modelul confruntarii militare este inlocuit cu iminenta unei extinderi sistemice a instabilitatii societale profunde.
Rapoartele si analizele realizate cu prilejul organizarii summitului trag cateva semnale de alarma in ceea ce priveste cresterea inegalitatilor care provoaca tensiuni sociale si impiedica progresul uman, progres care sta la baza dezvoltarii lumii in care traim.
Studiul publicat de organizatia Oxfam sustine ca cei mai bogati 85 de oameni din lume au acumulat o avere echivalenta cu jumatate din bogatia detinuta de populatia globului, folosind acest argument pentru a arata cat de mare este prapastia sociala, adancind totodata riscul unei prabusiri societale.
Ce inseamna acest lucru? O imagine de „preview” am trait-o si o putem vedea in tarile in care s-au inregistrat proteste si manifestatii de amploare anti-sistem, anti-austeritate si impotriva proastei gestiuni guvernamentale a efectelor crizei economice.
Chestiunea sociala a fost indelung amanata de catre liderii politici, mai ales de liderii europeni avand in vedere urgenta masurilor de acest gen pentru spatiul european.
Iata ca o reuniune intr-un resort de lux din Elvetia a ajuns sa discute cu interes si cu ingrijorare problemele generate de lipsa masurilor de protectie sociala care au provocat fenomene extrem de dificil de oprit.
Raportul Forumului Economic Mondial privind riscurile globale pentru anul 2014 puncteaza foarte bine o serie de polemici indelung reclamate in spatiul european: „Includem colapsul structurilor sociale, declinul increderii in institutii, lipsa de leadership si persistenta inegalitatilor de gen. De asemenea, riscurile corelate polarizarii ideologice, extremismului, au fost adesea subliniate.”
De asemenea se intreaba: „Cum pot generatiile actuale sa beneficieze intr-un mod mai eficient de protectie sociala?” Si in acest context subliniaza ca „un mediu sistemic care alimenteaza investiile va fi crucial in prevenirea pierderii acestei tinere generatii”.
In mod evident, simtul responsabilitatii politice si economice s-au pierdut impreuna cu abordarea etica a problemelor umanitatii. Aceste riscuri afecteaza intreaga lume, dar efectele chestiunii sociale la nivel european impun o noua viziune in procesul de decizie. O prabusire sistemica izbucnita din considerente sociale cu greu poate fi stapanita, prin simplul fapt ca nu poate fi controlata precum dereglarile pietei financiare, de exemplu.
Mai mult de atat, oamenii sunt cei sacrificati, resursa cea mai de pret a progresului, iar pierderea unei generatii si compromiterea altor doua nu este o varianta de acceptat. Ar trebui sa invatam cat mai curand ca protejarea oamenilor, asigurarea unor conditii decente de trai si dedicarea activitatii politice si economice in sustinerea dezvoltarii sustenabile si responsabile sunt acele puncte forte ale oricarei societati.
Toate sunt realitati care necesita masuri urgente. Ele se suprapun sau sunt interdependente si toate par atat de complicate doar pentru ca nu exista o vointa politica si un consens care sa depaseasca interesul imediat.
Summitul de la Davos a pus pe tapet aceste lucruri, ele nu sunt noi si cu siguranta nu sunt singurele teme preocupante, dar in mod cert sunt cele care vor trebui asezate intr-un curs normal in acest an.
Adrian Marius Dobre este secretar general al Institutului Social Democrat “Ovidiu Sincai”