„Personal, nu văd rostul unei duble listări, piaţa din România este perfect conectată la cele internaţionale. Suntem perfect compatibili cu pieţele din afară. Piaţa românească are capacitatea() de a absorbi ofertele mari, ca Hidroelectrica sau Romgaz”, a afirmat Chetreanu la un seminar pe teme de profil.
Potrivit lui Chetreanu, o listare simultană a unor companii de stat pe piaţa românească de capital şi pe pieţe externe ar putea crea pericolul dispariţiei lichidităţii bursei de la Bucureşti, aşa cum s-a întâmplat în cazul altor ţări care au adoptat o metodă similară.
„Sunt experienţe nefericite în lume cu listări duale. De exemplu, Ucraina, care nu mai are piaţă de capital. Cele mai multe companii din Ucraina se tranzacţionează în Polonia. Sau Azerbaijan, unde 95% din companii se listează la Londra, nu în Azerbaijan. Întrebarea este dacă vrem să mai avem lichiditate pe piaţă după o dublă listare. Există pericolul ca lichiditatea să dispară”, a adăugat Chetreanu.
La finele lunii mai reprezentanţii BVB au declarat că speră să convingă Guvernul să listeze companiile de stat doar pe bursa locală, pentru a sprijini dezvoltarea pieţei de capital din România.
Ministrul delegat pentru mediul de afaceri, Lucian Isar, a declarat în luna mai că bursele din Londra şi Viena sunt luate în calcul pentru dubla listare a unor companii din programul de privatizare, care prevede vânzarea, în a doua parte a anului, a unor participaţii la Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.