Chevron anunţă suspendarea activităţilor pe terenul deţinut la Siliştea-Pungeşti
Reprezentanţii societăţii Chevron în România au anunţat că respectă dreptul oamenilor de a-şi exprima opiniile, însă acestea trebuie făcute în limitele legii.
„Chevron confirmă astăzi (n.r. – sâmbătă) suspendarea activităţilor în Siliştea-Pungeşti ca urmare a activiăţilor protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu poate fi posibil astăzi. Respectăm dreptul lor de a-şi exprima opiniile, însăcredem că acesta trebuie exercitat în limitele legii”, se arată în comunicatul de presă al companiei Chevron.
Chevron nu a menţionat, în comunicatul de presă, data la care vor fi reluate lucrările în zonă.
Circa 400 de persoane au declanşat, sâmbătă, un protest, pe marginea drumului Vaslui-Gârceni, faţă de intenţia Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de şist din judeţul Vaslui.
Protestatarii, în majoritatea lor localnici, dar şi din alte oraşe precum Iaşi, Bucureşti, Braşov, Sibiu, s-au adunat pe terenul proprietate privată al unei persoane fizice din comuna Pungeşti, vizavi de suprafaţa de teren luată în concesiune de către Chevron.
Manifestanţii au scandat lozinci împotriva companiei petroliere, a Jandarmeriei şi a Guvernului. Printre lozinci se numără: „Jandermeria apără hoţia”, „Jos Guvernul”, „Trădătorii”, „Murim, luptăm, Pungeştiul apărăm”.
La un moment dat, protestatarii au trecut drumul judeţean şi au ajuns în poarta suprafeţei îngrădite, deţinută de către Chevron, o parte dintre ei intrând pe terenul companiei petroliere şi aruncând cu pietre în camioanele frmei angajate de către Chevron.
Oamenii au început să tragă de gardurile împrejmuitoare reuşind să le dărâme aproape în totalitate.
Iniţial, protestul a fost paşnic, însă a degenerat în jurul orei 12.00, când protestatarii au început să arunce cu pietre în camioanele companiei Chevron şi să dărâme gardurile proprietăţii acesteia.
Un tânăr din rândul protestatarilor de la Pungeşti a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, după de ar fi fost agresat de către forţele de ordine.
Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.
Jandarmii, echipaţi în uniforme de luptă, cu scuturi şi bastoane, au format un cordon în jurul manifestanţilor pentru a nu permite accesul acestora spre terenul deţinut de către Chevron.
Totodată, jandarmii au fost mobilizaţi şi la ieşirea din localitatea Siliştea pentru a nu permite altor persoane să vină spre zona unde au loc manifestaţiile.
De altfel, traficul în zonă este restricţionat, fiind permis doar accesul autovehiculelor care vin dinspre Pungeşti spre Siliştea, respectiv Vaslui.
Anterior, câţiva dintre protestatarii de la Pungeşti au fost ridicaţi şi duşi în maşinile Jandarmeriei pentru a da declaraţii, în timp ce alţii s-au întins pe jos, pe şosea, pentru a nu permite acestor autovehicule să iasă din zonă, manifestanţii îmbrâncindu-se cu jandarmii.
Protestatarii care s-au întins pe şosea au fost luaţi pe sus de către jadarmi şi duşi pe marginea şoselei.
Unii dintre jandarmi au acuzat că au fost ultragiaţi în momentul în care protestatrii dărâmau gardul de pe proprietatea Chevron.
Luni, Chevron a început lucrările pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist la Siliştea-Pungeşti, ziua fiind marcată de proteste ale localnicilor, care au încercat să împiedice accesul utilajelor companiei, şi incidente între aceştia şi jandarmi.
În zonă au fost mobilizaţi 250 de jandarmi, care au blocat drumul judeţean la ieşirea din Siliştea, montând garduri de-a latul şoselei.
Localnicii din Pungeşti au reclamat intervenţia în forţă a jandarmilor, luni dimineaţă, mai mulţi protestatari fiind ridicaţi de forţele de ordine, în timp ce şapte persoane au fost duse la Poliţie, unde au fost întocmite dosare penale pentru blocarea drumului. O parte din protestatari au susţinut că au fost agresaţi de jandarmi şi că ar fi fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.
La rândul lor, reprezentanţii Jandarmeriei spuneau că aproximativ 100 de persoane au blocat drumul judeţean, iar misiunea jandarmilor a fost „să asigure un climat de normalitate la Pungeşti”, fără a fi folosită forţa.
În urma incidentelor între jandarmi şi protestatari, două persoane – fostul primar din Pungeşti Costică Spiridon şi un alt bărbat care acuza dureri în piept – au fost preluate de ambulanţe şi duse la Spitalul Judeţean Vaslui. Fostul primar, care a fost diagnosticat cu „fractură costală, contuzie genunchi şi politraumatism prin agresiune”, spunea că a fost scos cu forţa din maşina cu care bloca drumul şi târât de jandarmi pe asfalt, după care a leşinat.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la Pungeşti „acţiunile jandarmilor au fost sută la sută conforme cu legea şi nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni să încalce legea, în timp ce toţi ceilalţi o respectă”.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că la Pungeşti „acţiunile jandarmilor au fost sută la sută conforme cu legea şi nu se va accepta ca 20, 30, 50 sau 70 de oameni să încalce legea, în timp ce toţi ceilalţi o respectă”.
În 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit toate avizele necesare de la autorităţi pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.
Aproximativ 500 de persoane au protestat şi în 16 octombrie în zona localităţii vasluiene Siliştea, comuna Pungeşti, unde compania Chevorn intenţionează să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist în judeţul Vaslui. Localnicii au blocat atunci drumul judeţean Vaslui – Gârceni pentru a nu permite utilajelor firmei angajate de compania petrolieră să pătrundă în perimetrul luat în concesiune pentru amplasarea sondei de explorare. După protestele din octombrie, localnicii au amplasat corturi şi un vagon de dormit, unde o parte dintre ei au stat şi pe timpul nopţii, zona fiind numită „tabără de rezistenţă de la Pungeşti”.
Ulterior, reprezentanţii companiei Chevron şi-au retras specialiştii de pe suprafaţa de teren deţinută la Siliştea, fără ca aceştia să mai revină în zonă.
Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a anunţat apoi că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti se suspendă până când siguranţa angajaţilor firmei, a constructorilor şi a comunităţii va fi asigurată şi, totodată, până când se va înţelege că metodele folosite de către companie sunt cele mai bune.
Consilierii locali din Pungeşti au decis interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist la o zi după protestele care au avut loc la Siliştea, unde Chevron intenţiona să înceapă lucrările de amenajare a platformei pe care vrea să-şi amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist din România. Hotărârea a fost trimisă spre validare Prefecturii, însă instituţia a retrimis-o consilierilor din Pungeşti să o revoce, lucru care nu s-a întâmplat.