Divizia Chevron din Polonia ‘a decis să renunţe la operaţiunile legate de gazele de şist din această ţară deoarece oportunităţile de aici nu mai concurează favorabil cu alte oportunităţi din portofoliul global al Chevron’, se arată în declaraţia companiei publicată sâmbătă, citată de Agerpres.
Şi firmele Exxon Mobil, Total şi Marathon Oil au renunţat la explorarea gazelor de şist în Polonia.
Dependentă de importurile ruseşti, Polonia vrea să-şi diversifice sursele de aprovizionare şi mizează pe rezervele sale de gaze de şist, care, potrivit raportului US Energy Information Agency (EIA), ar fi cele mai mari din Europa, estimate undeva între 800 şi 2.000 de miliarde de metri cubi.
În 2014, Guvernul polonez a decis să scutească de la plata impozitelor, până în 2020, extracţia de gaze de şist în ideea de a accelera lucrările de explorare şi a reduce dependenţa de gazul natural rusesc. Cu o populaţie de 38 de milioane de locuitori, Polonia consumă în prezent 14 miliarde de metri cubi de gaze pe an, din care două treimi sunt importate din Rusia.
Luna trecută, Chevron a decis să renunţe şi la proiectul de extracţie gaze de şist de la blocul Olesska, vestul Ucrainei, după ce a încercat, timp de un an, să convingă autorităţile de la Kiev să simplifice fiscalitatea pentru acest gen de afaceri.
În noiembrie 2013, Ucraina şi Chevron au semnat un acord de tip împărţire a producţiei (PSA) în valoare de 10 miliarde de dolari, pentru explorarea şi producţia de gaze de şist în vestul statului.
‘Am decis să punem capăt acordului de împărţire a producţiei. Atunci când a fost semnat, se părea că lucrurile vor fi rezolvate, însă nu toate aspectele au fost soluţionate’, a declarat managerul de ţară al Chevron, Peter Clark.
Potrivit acordului semnat în toamna lui 2013, Chevron s-a obligat să investească 350 de milioane de dolari în explorarea gazelor de şist. În total, investiţiile companiei americane în cei 50 de ani cât ar fi durat acordul pentru blocul Olesska s-ar fi ridicat la 10 miliarde de dolari.
La rândul său, Ministerul ucrainean de Finanţe s-a angajat să modifice legea taxelor şi mai multe prevederi din legea fiscală, care ar fi permis ca acest gen complex de operaţiuni să se deruleze mai uşor. Termenul limită până la care trebuiau implementate aceste modificări era 18 noiembrie
Compania Chevron este prezentă şi în România