Chevron va obţine documentaţiile de mediu în cel puţin doi ani

Etapele pe care compania Chevron trebuie să le parcurgă pentru obţinerea documentaţiilor de mediu necesare pentru începerea exploatării gazelor de şist vor dura cel puţin un an şi jumătate - doi ani, a declarat, joi, Sulfina Barbu, membru al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor, la conferinţa Focus Energetic.
Economica.net - joi, 05 apr. 2012, 08:25
Chevron va obţine documentaţiile de mediu în cel puţin doi ani

‘Din punctul de vedere al documentaţiilor de mediu, Chevron trebuie să facă studii laborioase pe care să le prezinte Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Nicio aprobare de la ANPM nu se face fără dezbatere publică. Am convingerea că aceste dezbateri vor fi extrem de aplicate. Şi pentru a solicita acordul de mediu pentru exploatarea efectivă sunt necesare multe studii, care necesită măsurători, determinări în subsol. Sunt documentaţii extrem de laborioase pe care compania trebuie să le facă. Mai repede de un an şi jumătate – doi ani nu pot fi parcurse etapele pentru obţinerea acordurilor. Mai este necesar un aviz de mediu pentru proiectul pe care vor să îl desfăşoare. De asemenea, activităţile de explorare trebuie să fie derulate cu acordul ANPC’, a afirmat Sulfina Barbu.

Deputatul a precizat că legislaţia actuală nu trebuie modificată din punctul de vedere al protecţiei mediului, scrie Agerpres.

‘Este suficientă legislaţia actuală din punctul de vedere al protecţiei mediului. Este opţiunea fiecărui stat dacă vrea să aplice o lege specială pentru gazele de şist. Pentru protecţia mediului este suficient, include protecţia solului şi subsolului. Legislaţia este completă’, a adăugat aceasta.

Sulfina Barbu a precizat că în Biroul Permanent al PDL nu s-a dezbătut propunerea retragerii Hotărârii de Guvern potrivit căreia Chevron poate exploata şi explora trei perimetre din Dobrogea. ‘Este posibil să fi fost o discuţie între o parte dintre colegi. Dar nu am dezbătut acest subiect’, a spus aceasta.

Guvernul a aprobat, recent, trei acorduri petroliere de concesiune de explorare – dezvoltare – exploatare în trei perimetre din Dobrogea (regiunea de sud-est) pentru compania Chevron România.

Cele trei acorduri între Chevron şi Autoritatea Naţională pentru Resurse Minerale, aprobate în şedinţa de Guvern din 20 martie, se referă la perimetrele EX 18-Vama Veche, EX-19 Adamclisi şi EX-17 Costineşti.

La începutul acestei săptămâni, membrii organizaţiei Platforma Civică au susţinut, într-o conferinţă de presă, că Guvernul României trebuie să facă publice acordurile semnate cu companiile petroliere, inclusiv cu Chevron, şi să elaboreze Legea care să reglementeze exploatarea gazelor de şist în România.

‘Această problemă /exploatarea gazelor de şist prin fracţionare hidraulică, n.r./ este deosebit de importantă pentru întreaga ţară (…) Este un lucru periculos pentru viaţa omului. (…) Am analizat contractul cu Chevron şi n-am găsit clauzele acestuia. În schimb, am întâlnit o secretomanie dubioasă la toate nivelurile. Vrem să se scoată Legea care să reglementeze exploatarea gazelor de şist în România’, a declarat generalul Nicolae Rotaru, membru al Platformei Civice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, secretizarea acordurilor încheiate de stat cu Chevron s-a făcut conform Legii petrolului. Întrebat dacă Guvernul este dispus să desecretizeze acordurile respective, Suciu spus că această chestiune va fi luată în considerare, dar că trebuie văzute elementele de securitate naţională care sunt cuprinse în dosarul secretizat.

Chevron are o licenţă de explorare şi în zona Bârlad.

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...