Noul siloz de cereale din port va fi format din 20 de celule de stocare vertical, cu o capacitate totală de 200.000 de tone.
„Terminalul va avea o capacitate de procesare (trafic – n.red.) de peste 3,5 milioane de tone de cereale pe an – grâu, orz, porumb, rapiţă, floarea-soarelui, etc.”, arată sursa citată. Acesta va fi complet automatizat şi va permite descărcarea simultană a cerealelor din tren, camioane şi barje şi ȋncărcarea acestora ȋn vase de tip Panamax de până la 63.000 tone.
Alte facilităţi oferite de noua construcţie sunt aerisirea şi monitorizarea constantă printr-un sistem electromecanic dedicat, ajustări la ȋncarcare şi descarcare, sistem de operare ecologic, dust-free şi transbordare directă de la mijlocul de transport la vas.
Tranzactia a fost asistata de casele de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson (NNDKP) din partea bancii si de Popovici Nitu Stoica & Asociatii (PNSA) din partea companiei.
La finalizarea proiectului, noul terminal Chimpex va fi unul dintre cele mai mari din portul Constanţa şi va rivaliza cu cele deţinute acum de Nidera (United Shipping Agency) şi ADM (North Star Shipping şi Minmetal).
,Chimpex este unul dintre cei mai importanti operatori portuari din Constanţa, fiind parte din grupul elveţian Ameropa, un trader internaţional de cereale şi îngrăşăminte cu peste 4.700 de angajaţi pe glob şi care intermediază anual 10 milioane de tone de îngrăşăminte şi 10 milioane de tone de cereale.
Comerciantul elveţian concurează pe plan local cu alţi jucători multinaţionali precum ADM, Glencore, Nidera sau Cargill, dar şi cu integratori locali precum Agricover, Brise Group sau Cerealcom Dolj.