Cifrele din 2012 citate de un raport al Universităţii din Beijing, publicat vineri, relevă extinderea inegalităţii sociale în China, factor care alimentează tensiunile în ţară.
Decalajul între bogaţi şi săraci nelinişteşte Partidul comunist, aflat la putere, care acordă multă importanţă menţinerii stabilităţii sociale în ţară, cu scopul de a preveni orice contestare a puterii sale.
„1% din familiile cele mai bogate în China controlează mai mult de o treime din bogăţiile ţării, în timp ce 25% dintre familiile mai puţin bogate controlează doar 1% din acestea”, a indicat vineri Cotidianul Poporului, citând cifrele raportului universitar.
Acest raport relevă de asemenea un coeficient Gini, acest indicator al inegalităţii cuprins între 0 şi 1, foarte neliniştitor, întrucât este foarte ridicat. Statisticile oficiale indică un coeficient de 0,47 în 2012, o cifră care se apropie de cea a SUA, al căror indice se stabilise la 0,56 în 2009, potrivit Băncii Mondiale.
În raportul Universităţii din Beijing, cifra indicată pentru familiile din China în 2012 este 0,73, a indicat Cotidianul Poporului.
În document nu se menţionează dacă grupurile sociale analizate în acest studiu diferă de cele alese de autorităţi.
De la preluarea mandatului de preşedinte anul trecut, Xi Jinping glorifică meritele ‘visului chinezesc’ destinat să încurajeze unitatea, reînnoirea şi mândria ţării.