China: 8 din 10 companii se confruntă cu plăţi restante. Coface estimează o reducere a cereşterii economice

Un număr de 8 din 10 companii din China se confruntă cu plăţi restante, iar Coface estimează o încetinire a creşterii economice la 6,5%, în acest an, se arată într-un comunicat de presă al Coface.
Economica.net - mar, 05 apr. 2016, 12:09
China: 8 din 10 companii se confruntă cu plăţi restante. Coface estimează o reducere a cereşterii economice

‘Un nou studiu realizat pe tema managementul riscului de credit corporativ relevă faptul că plăţile au continuat să se deterioreze în 2015, 8 din cele 10 societăţi confruntându-se cu plăţi restante. Coface prognozează o încetinire a creşterii PIB-ului cu 6,5% în 2016 (versus 6,9% în 2015). În plus faţă de problemele nerezolvate ale efectului de levier ridicat şi de capacitatea excedentară în mai multe sectoare, presiunea în scădere pe volatilitatea RMB (renminbi, moneda oficială a Republicii China) şi pe piaţa de valori sunt provocări ale pieţei chineze în 2016. Pe termen scurt, nu este de aşteptat ca situaţia non-plăţilor să se îmbunătăţească’, informează Coface.

În 2015, spune compania, media condiţiilor de creditare oferite de firmele din China a scăzut din nou, arătând o abordare mai prudentă pentru acordarea facilităţilor de credit către clienţi.

‘Acesta este cel mai probabil rezultatul combinat al experienţei slabe de plată din ultimii ani, a deteriorării încrederii şi a aşteptărilor de creştere mai lentă. Cu toate acestea, riscurile au crescut, 80,6% dintre companii confruntându-se cu întârzieri în 2015 (versus 79,8% în 2014). 58,1% dintre firme au menţionat o creştere a valorii întârzierilor. Un procent mai mare de respondenţi (+4 puncte procentuale, adică 10% din total) au precizat că media perioadelor de restanţe a fost mai lungă de 150 de zile. 17,9% dintre companiile intervievate s-au confruntat cu perioade foarte lungi de întârzieri (mai mari de 180 de zile), sumele restante depăşind 5% din cifra de afaceri anuală a acestora. Creşterea perioadei de achitare a plăţilor pune o presiune tot mai mare asupra companiilor financiare’, se arată în documentul citat.

Nivelul creditelor neperformante a crescut cu 50%, în primele trei trimestre din 2015, atingând la finalul anului 1,59%.

Potrivit Coface, firmele chineze supracapacitate care se confruntă cu profituri reduse au acum o probabilitate mai mare de incapacitate de plată, din moment ce Guvernul a decis să combată capacitatea excedentară şi companiile ‘fantomă’.

‘Deşi evoluţia creditului este încetinită, datoria privată continuă să crească mai repede decât PIB-ul. China nu a intrat încă într-un proces de dezintermediere, iar riscurile sunt în creştere. Datoriile restante deţinute de sectorul non-financiar privat au ajuns la 201% din PIB în iunie 2015, faţă de 114% în iunie 2008 şi 176% în iunie 2013. Creşterea PIB-ului Chinei de 6,9%, în 2015 a fost cel mai scăzut din ultimii 25 de ani, în timp ce prognoza Coface de 6,5% în 2016 ar fi un record. Este o tendinţă descendentă, ca urmare a procesului de echilibrare şi a cererii reduse înregistrate la nivel mondial. Autorităţile implementează reforme necesare pentru reechilibrarea creşterii consumului şi a serviciilor. În ciuda efectului pozitiv pe termen mediu, această reechilibrare a avut unele efecte negative pe termen scurt şi a generat provocări dure companiilor, fiind afectate profiturile’, se mai spune în comunicat.

Potrivit economistului Coface, Charlie Carre, strategia Guvernului este ambiguă, iar autorităţile sunt prinse între două obiective.

‘Au nevoie, pe de o parte, să găsească un echilibru pentru a susţine PIB-ul care să prevină o aterizare forţată şi să protejeze locurile de muncă, iar pe de altă parte să gestioneze riscul creşterii bulei de datorii. În acelaşi timp, întreprinderile din China se confruntă cu provocări tot mai mari, cum ar fi efectul de levier ridicat, costuri abrupte de finanţare (în ciuda relaxării monetare), profitabilitate redusă (determinată de supracapacităţi mari în unele sectoare) şi volatilitate pe pieţele valutare şi bursiere. Măsurile de relaxare monetară nu au fost foarte eficiente în 2015, iar Coface se aşteaptă la mai multe pachete de stimulare în 2016, deoarece autorităţile chineze fac eforturi pentru a evita o aterizare dură’, a precizat Carré.

Potrivit sondajului Coface, sectorul construcţiilor pare să fie riscant, iar situaţia se deteriorează rapid.

Te-ar mai putea interesa și
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Întreruperea furnizării de gaze rusești către Austria, motivată de Rusia cu explozia conductei Nord Stream
Rusia a întrerupt sâmbătă livrările de gaze către Austria în urma unui litigiu între compania energetică austriacă OMV, deţinută parţial de stat, şi gigantul energetic rus Gazprom cu......
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
RAR, nevoit să oprească activitatea din întreaga țară din cauza unei probleme a sistemului informatic
Registrul Auto Român (RAR) a oprit ieri activitatea la toate sediile sale din țară din cauza unui „incident tehnic”. ...
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii germani
Cancelarul german Olaf Scholz are probleme. SPD, partidul său, e cotat în sondaje cu 15%, sub jumătate față de conservatorii ...
Cancelarul german Olaf Scholz urma să candideze pentru un al doilea mandat la viitoarele alegeri anticipate, după ce popularul ...
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Analiza SWOT a industriei din România. Punctele tari și amenințările sectorului care asigură 20% din PIB
Un proiect de hotărâre de guvern privind aprobarea unei strategii naționale privind dezvoltarea industriei până în ...