China a adoptat o nouă lege asupra protecţiei datelor personale pe internet

20 08. 2021
date_personale_2356878_97452000

Textul survine ca reacţie la recrudescenţa în ultimii ani a unor escrocherii pe internet, dar mai ales la îngrijorările crescânde ale consumatorilor chinezi în faţa scurgerii de date sau recurgerii la algoritmi, .

În virtutea noii legi, votată de Comitetul Permanent al Parlamentului chinez, companiile publice şi private vor trebui să-şi minimizeze colectarea de informaţii personale ale cetăţenilor şi să obţină consimţământul lor prealabil.

Statul nu este vizat: el va putea continua să adune o mare cantitate de date, inclusiv pentru a urmări orice disidenţă politică sau pentru a aplica draconica sa politică de securitate în regiunea turbulentă Xinjiang (nord-est), notează AFP.

Noua lege va viza şi mai mult astfel de giganţi ai tehnologiei informaţiei precum Didi (rezervare de vehicule cu şofer) sau Tencent (jocuri video), aflaţi în colimatorul Beijingului în ultimele luni pentru colectare abuzivă de date.

Textul vizează să împiedice „utilizarea de date personale pentru a face profilul utilizatorilor”, a declarat la începutul săptămânii un purtător de cuvânt al parlamentului pentru agenţia de presă Xinhua. Acest text ar trebui să împiedice în mod concret „discriminarea algoritmică”, o practică foarte curentă printre companiile cu vânzări online care, pentru acelaşi serviciu, propun preţuri diferite diverşilor utilizatori, în funcţie de istoricul achiziţiilor lor.

Noua lege chineză se inspiră din una dintre cele mai stricte din lume în materie de protecţie a vieţii private pe internet: cea a Uniunii Europene (UE), scrie AFP.

Printre alte dispoziţii, textul indică faptul că informaţiile personale ale cetăţenilor chinezi nu vor putea fi transferate către ţări cu norme inferioare Chinei în acest domeniu. Interdicţie ce ar putea crea probleme unor companii străine: SUA, de exemplu, nu dispun de o lege naţională privind protecţia datelor.

În cazul în care nu vor respecta noile reguli, companiile se expun unor amenzi ce ar putea ajunge la 50 de milioane yuani (6,6 milioane de euro) sau chiar 5% din cifra lor de afaceri anuală.

Pentru cele mai grave infracţiuni, autorităţile vor putea priva companiile de licenţa lor comercială sau chiar să le interzică definitiv.