China a conectat la reţea cea mai mare centrală fotovoltaică plutitoare din lume
Amplasată în apropiere de oraşul Huainan, provincia Anhui, centrala care o capacitate de 40 de Megawaţi şi a fost construită de producătorul chinez de echipamente fotovoltaice Sungrow Power Supply Co. În mod ironic, centrala fotovoltaică plutitoare este amplasată într-o fostă regiune carboniferă, unde inundaţiile au creat un lac cu o adâncime a apelor cuprinsă între 4 şi 10 metri.
Centralele fotovoltaice plutitoare devin din ce în ce mai populare la nivel mondial datorită designului lor unic care le oferă numeroase avantaje. Echipamentele plutitoare eliberează teren în zonele mai populate şi reduc evaporarea apei. În plus, aerul mai rece de la suprafaţa apei ajută la reducerea riscului de atrofie a performanţelor celulelor solare, care apare ca urmare a expunerii pe termen lung la temperaturi ridicate.
Acesta este doar unul dintr-o multitudine de proiecte de energie fotovoltaică din China. În 2016, China a inaugurat o centrală fotovoltaică plutitoare cu o capacitate de 20 de Megawaţi tot în provincia Anhui. De asemenea, China se laudă că deţine cel mai mare parc fotovoltaic terestru din lume, Longyangxia Dam Solar Park, care se întinde pe o suprafaţă de 10 mile pătrate (aproape 26 de kilometri pătraţi) în provincia Qinghai.
Tranziţia la energia solară se datorează în mare parte scăderii costului tehnologiei dar şi ambiţiei Chinei de a deveni o superputere în sectorul energiilor regenerabile. În primele trei luni ale acestui an capacitatea de producţie de energie fotovoltaică din China a crescut cu 80% până la 21,4 miliarde kilowaţi oră.