Expulzarea celor trei vine după ce administrația Trump a catalogat marți cinci agenții de stat chineze de presă care
operează pe teritoriul Statelor Unite drept „misiuni străine” și le-a cerut să-și înregistreze proprietățile și angajații de pe teritoriul american. Republica Populară a anunțat că este dreptul sau să răspundă la această măsură pe care o consideră că fiind eronată.
Titlul din The Wall Street Journal la care au făcut referire chinezii pentru a-și justifică decizia este “China este Adevăratul bolnav din Asia”. Purtătorul de cuvânt al ministerul chinez de Externe, Geng Shuang, a spus că articolul din 3 februarie a.c. scris de profesorul Walter Russell Mead “aruncă cu noroi asupra eforturilor pe care Guvernul chinez și poporul le fac în lupta cu epidemia de gripă.”
“Ziariștii au folosit un titlu atât de discriminatoriu, încât au atras indignarea și condamnarea de către cetățenii chinezi și de către comunitatea internațională”, a precizat oficialul chinez.
El a mai precizat că expulzările vin după ce The Wall Street Journal a refuzat să-și ceară în mod oficial scuze și a fost solidar cu ziariștii implicați în scrierea articolului. Termenul de “omul bolnav al Asiei” a fost utilizat pentru a descrie China acum mai bine de un secol, atunci când țara iera divizată, slăbită și a fost forțată să accepte tratate umilitoare din partea puterilor occidentale. La fel că multe alte publicații occidentale, WSJ nu se găsește pe piață chineză iar site-ul sau este blocat de cenzură.
Clubul Corespondeților Străini din China a emis o declarație de presă în care și-a arătat îngrijorarea și a condamnat măsura luată de puterea comunistă. Clubul a arătat că niciunul dintre cei trei ziariști nu a avut nicio implicare în articolul pe care autoritățile chineze îl indică drept cauză a măsurii de expulzare.
“Acțiunea împotriva corespondenților The Wall Steet Journal este una extremă și este în mod evident o încercare a autorităților chineze de a intimida organizațiile de presă străine, prin luare de măsuri punitive împotriva corespondenților lor din China”, se susține în declarație. În document se mai precizează că expulzările sunt urmarea creșterii acțiunilor de hărțuire, supraveghere și intimidare făcute de autoritățile comuniste.
În ultimii ani, Beijingul a refuzat în câteva cazuri să reînnoiască acreditările mai multor jurnaliști, dar este pentru prima dată în ultimii zeci de ani când recurce la retragerea acreditărilor, această însemnând efectiv expulzarea din țară. Această măsură reflectă adoptarea unei noi politici mult mai dure de către China față de cei care o critică pentru acțiunile sale ce privesc: Taiwanul, Hong-Kongul, Tibetul, drepturile omului și alte subiecte sensibile.
Cei trei ziariști ai TWSJ cărora li s-au retras acreditările sunt șeful adjunct al corespondenților, Josh Chin, și reporterilor Chao Deng și Philip Wen. Primi doi sunt cetățeni americani, iar ultimul este cetățean australian. Ei au un răgaz de cinci zile pentru a părăsi țară, a anunțat șeful biroului TWSJ din China, Jonathan Cheng.