Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 61 de state şi două instituţii interguvernamentale (Uniunea Europeană şi Banca Europeană de Investiţii).
‘China a făcut cerere oficială pentru calitatea de membru al BERD în urmă cu câteva zile. Acest lucru va fi analizat de boardul BERD şi ne aşteptăm ca la mijlocul lunii decembrie să luăm o decizie’, a declarat economistul şef al BERD, Hans Peter Lankes.
SUA şi ceilalţi membri ai G7 deţin o participaţie majoritară la BERD. Astfel, Statele Unite au 10% din acţiuni, iar Marea Britanie, Japonia, Canada, Germania, Franţa şi Italia deţin câte 8,5%.
În luna iulie a acestui an, China a lansat în mod oficial, Noua Bancă de Dezvoltare, o instituţie financiară destinată ţărilor în curs de dezvoltare, proiectul fiind creat cu sprijinul ţărilor membre ale grupului BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Noua Bancă de Dezvoltare are un capital de 50 de miliarde de dolari, care va fi extins până la 100 de miliarde de dolari în următorii ani. China are cea mai mare contribuţie, de 41 de miliarde şi 39% din acţiuni, iar Brazilia, India şi Rusia plătesc fiecare câte 18 miliarde de dolari, în timp ce cota Africii de Sud este de 5 miliarde de dolari.
De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD.