China a înregistrat în 2015 cel mai slab ritm de creştere economică din ultimii 25 de ani
Cifra anunţată de Biroul naţional de statistică din China (BNS) pentru anul trecut este identică cu media analiştilor intervievaţi de AFP, fiind mult sub creşterea de 7,3% înregistrată de economia chineză în 2014 precum şi sub ţinta de 7% fixată de autorităţile de la Beijing. Biroul naţional de statistică din China a subliniat că avansul din 2015 a fost unul ‘câştigat cu greu’, adăugând că ajustarea structurală a economiei chineze a ajuns într-o fază crucială.
Potrivit datelor statistice, în 2015 PIB-ul Chinei s-a cifrat la 67.670 de miliarde de yuani (aproximativ 10.300 de miliarde de dolari). Majoritatea indicatorilor economiei chineze au înregistrat scăderi în 2015 începând cu producţia industrială, subminată de supracapacităţi, continuând cu sectorul imobiliar şi comerţul exterior, altădată un motor tradiţional de creştere al economiei chineze. Investiţiile în sectorul imobiliar, odată un motor de creştere, au scăzut cu 1%, comparativ cu o creştere de 10,5% în 2014. De asemenea, investiţiile de capital fix au crescut cu 10% în 2015, mai puţin faţă de creştere de 15,7% înregistrată în 2014. Singura veste bună este că sectorul serviciilor a fost responsabil pentru 50,5% din PIB în 2015, reprezentând pentru oprima dată mai mult de jumătate din economia chineză.
Autorităţile de la Beijing şi-au propus să atingă o creştere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor umflate de îndatorare şi exporturi. Premierul chinez Li Keqiang a declarat în luna decembrie că Guvernul va închide companiile cu pierderi în cadrul eforturilor de reducere a supracapacităţilor din sistem, însă acest lucru va impune o serei de decizii politice dificile de genul falimentelor şi posibilelor concedieri. Alte priorităţi pe care Beijingul le-a anunţat pentru 2016 includ reducerea stocului de locuinţe nevândute, diminuarea bilanţurilor băncilor reducerea costurilor pentru afaceri şi încurajarea noilor tehnologii.