China a raportat primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani

China a înregistrat în februarie primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani, importurile înregistrând cel mai rapid ritm de creştere din 2012, pe fondul majorării cererii pentru materii prime, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 08 mart. 2017, 08:46
China a raportat primul deficit comercial lunar din ultimii trei ani

Exporturile au scăzut neaşteptat luna trecută, cu 1,3%, comparativ cu februarie 2016, în timp ce importurile au urcat cu 38,1%, mult peste estimările analiştilor, astfel încât deficitul comercial al Chinei s-a situat în februarie la 9.150 miliarde de dolari, arată datele publicate miercuri de autorităţile de la Beijing.

În primele două luni din acest an, exporturile Chinei au urcat cu 4%, comparativ cu perioada ianuarie-februarie 2016, iar importurile au înregistrat un avans de 26,4%.

Analiştii se aşteptau ca în februarie excedentul comercial să se situeze la 25.750 miliarde de dolari, faţă de un plus de 51.350 miliarde de dolari în ianuarie.

Economia Chinei a crescut anul trecut cu 6,7%, cel mai lent ritm din 1990, dar în grafic cu ţinta oficială de 6,5-7%. În ultimul trimestru din 2016, PIB-ul celei de-a doua economii mondiale a accelerat pentru prima dată în ultimii doi ani, pe fondul eforturilor autorităţilor de la Beijing de a atinge o creştere economică mai mică, dar mai de durată, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovaţie şi servicii, în detrimentul industriilor grele şi al investiţiilor impulsionate de îndatorare şi exporturi.

PIB-ul Chinei a urcat cu 6,8% în trimestrul patru din 2016, depăşind estimările analiştilor, de 6,7%. Aceştia se aşteaptă ca în acest an economia chineză să urce cu doar 6,4%, în timp ce FMI previzionează un avans de 6,5%.

‘Deoarece motoarele tradiţionale de creştere ale economiei – investiţiile şi exporturile – au avut o evoluţie mai slabă, consumul privat a devenit factorul cheie al avansului PIB-ului Chinei. Tendinţa ar urma să continue pe termen mediu’, a declarat Rajiv Biswas, economist şef la IHS Global Insight în Singapore.

În 2016, consumul şi serviciile au avut cea mai mare contribuţie la creşterea PIB-ului.

 

Te-ar mai putea interesa și
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au scăzut după publicarea unor date dezamagitoare privind cheltuielile de consum personal PCE
Piețele cripto au suferit o lovitură săptămâna trecută, în special bitcoin, care a scăzut cu 5%, deoarece datele privind cheltuielile de consum personal PCE, indicele preferat al Fed pentriu......
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Orașul din România în care încep să circule din 1 aprilie autobuze electrice
Marți, 1 aprilie 2025, vor intra în circulație primele autobuze electrice în Galați, informează luni Primăria orașului ...
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudine sau oportunitate? TOP investiții în pre-vânzări crypto în piața actuală
Incertitudinea mare pe piața crypto continuă, deși săptămâna trecută criptomonedele începuse să dea semne de redresare. ...
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și Direcția de Redresare și Rezoluție Bancară
Eugen Bunea este noul vicepreședinte executiv al Exim Banca Românească. El va coordona Divizia Operațiuni și IT și ...
Eugen Bunea se alătură conducerii executive a Exim Banca Românească și își începe activitatea de vicepreședinte ...