Cifra anunţată de Li Keqiang este cea mai mică ţintă de creştere economică anunţată de autorităţile chineze după 2004 şi vine după ce în 2014 Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat un avans de 7,4%, cel mai mic avans din ultimii 24 de ani. În 2014, ţinta de creştere a fost fixată de Beijing la 7,5%.
Revizuirea ţintei de creştere era una aşteptată de economişti şi reflectă o tendinţă de încetinire a celei de a doua economii mondiale care în anii precedenţi a înregistrat creşteri de două cifre. Timp de 35 de ani, între 1978 şi 2013, economia chineză a înregistrat o creştere anuală medie de aproape 10%. Însă această perioadă fericită a luat sfârşit, ritmul de creştere încetinind la 7,7% în 2012 şi 2013, scrie Agerpres.
‘În condiţiile în care presiunile în scădere la adresa economiei chineze s-au acumulat şi problemele ascunse au ieşit la suprafaţă, dificultăţile pe care urmează să le întâmpinăm în cursul acestei an vor fi şi mai mari decât cele de anul trecut’, a declarat Li Keqiang în faţa Congresului Naţional al Poporului.’Ţinta de creştere de aproximativ şapte procente ţine cont de ceea ce este nevoie şi ceea ce este posibilă. Dacă economia chineză poate creşte la acest nivel pentru o perioadă relativ lungă de timp vom asigura o bază solidă pentru modernizare’, a adăugat Li Keqiang.
Autorităţile de la Beijing au mai redus şi alte ţinte precum cele referitoare la creşterea schimburilor comerciale şi inflaţie. Li Keqiang i-a informat pe delegaţii Congresului Naţional al Poporului că ţinta de creştere a schimburilor comerciale bilaterale pentru 2015 a fost fixată la aproximativ şase procente, în scădere faţă de ţinta de 7,5% fixată anul trecut. În 2014, însă China a ratat pentru al treilea an consecutiv ţinta de creştere a schimburilor comerciale, care au crescut cu doar 3,4% din cauza încetinirii cererii interne şi internaţionale. De asemenea, ţinta de inflaţie a fost redusă la aproximativ trei procente de la 3,5% în 2014, după ce în luna ianuarie 2015 preţurile de consum au crescut cu 0,8% , cel mai redus nivel din ultimii cinci ani.
Liderii chinezi încearcă să reechilibreze economia, care în trecut s-a bazat în principal pe proiectele de investiţii, spre o economia bazată pe cheltuielile de consum.