China acuză SUA că vrea să creeze o versiune a NATO în Asia

Un purtător de cuvânt al armatei chineze a acuzat sâmbătă Statele Unite că încearcă să creeze „o versiune a NATO în Asia” pentru a-şi menţine hegemonia.
AGERPRES - Dum, 02 iun. 2024, 07:16
China acuză SUA că vrea să creeze o versiune a NATO în Asia

Într-o conferinţă de presă organizată la Dialogul Shangri-La, cel mai mare forum de securitate anual din Asia, care se desfăşoară în Singapore, generalul chinez Jing Jianfeng a apreciat că SUA „se agaţă de mentalitatea Războiului Rece şi de tactici de joc cu sumă zero, formând cluburi exclusiviste”, potrivit portalului China Military, specializat în informaţii militare şi având legătură cu armata chineză.

„Scopul real al acestei strategii este de a integra cercuri mici într-un cerc mai mare – o versiune a NATO în Asia şi Pacific – menţinând astfel dominaţia americană”, a susţinut Jing.

Statele Unite reprezintă „cea mai mare provocare la adresa păcii şi stabilităţii în regiune”, a concluzionat generalul chinez.

Declaraţiile reprezentantului Beijingului intervin după discursul rostit sâmbătă în oraşul-stat asiatic de secretarul american al apărării, Lloyd Austin.

Austin: Un conflict cu China ”nu este de neevitat”

Austin a subliniat necesitatea menţinerii dialogului cu China şi vecinii săi, pentru a preveni escaladarea tensiunilor actuale din regiune, relatează dpa.

„Nu toate conversaţiile vor fi conversaţii fericite. Dar este important să continuăm să vorbim unul cu celălalt”, a spus Austin la conferinţa de securitate din Singapore. Totuşi, în ciuda diferendelor evidente de opinii, şeful Pentagonului nu a văzut niciun pericol imediat de escaladare.

„M-aţi auzit spunând de câteva ori că războiul sau conflictul cu China nu este nici iminent, din punctul meu de vedere, nici de neevitat”, a apreciat Austin în discursul său.

În acelaşi timp, Austin a subliniat importanţa ca Statele Unite să susţină interesele aliaţilor şi partenerilor lor din regiune.

În ceea ce priveşte disputa în curs dintre Filipine şi China, Austin a insistat, de asemenea, asupra rolului unui dialog sporit.

„Există o serie de lucruri care se pot întâmpla pe mare sau în aer, recunoaştem asta. Dar scopul nostru este să ne asigurăm că nu permitem ca lucrurile să scape de sub control în mod inutil”, a insistat el.

Totodată, Austin a salutat munca depusă împreună cu aliaţii săi şi crearea în ultimii trei ani a unei „noi convergenţe în jurul aproape fiecărui aspect al securităţii” în regiune, unde a existat o înţelegere comună a „puterii parteneriatului”.

„Această nouă convergenţă produce o reţea de parteneriate mai puternică, mai rezistentă şi mai capabilă şi care defineşte o nouă eră a securităţii” în regiune, a apreciat Austin, referindu-se între altele la pacte de securitate precum AUKUS (împreună cu Australia şi Regatul Unit) şi QUAD (împreună cu Japonia, Australia şi India).

„Suntem mânaţi de o viziune comună care ne uneşte şi are ca scop să împiedice ca o singură ţară să-şi impună voinţa. Nu există hărţuire, ci libertate de alegere pentru statele suverane”, a insistat Austin, într-un mesaj voalat către gigantul asiatic.

Reprezentantul SUA, care s-a întâlnit vineri timp de 45 de minute cu omologul său chinez, Dong Jun, s-a arătat conciliant şi a lăsat deschisă uşa dialogului pentru a reduce tensiunea dintre ambele puteri şi a evita „neînţelegerile”, notează EFE.

Duminică, ministrul apărării chinez va susţine un discurs în Singapore în cadrul unui panel intitulat „Abordarea Chinei faţă de securitatea globală”, unde va avea ocazia să răspundă direct omologului său american.

Între China şi SUA există diferende în ceea ce priveşte autonomia şi statutul Taiwanului şi libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud, pe care autorităţile chineze o revendică aproape în totalitate.

Te-ar mai putea interesa și
Bruxelles-ul anunță că a rezistat presiunilor privind amânarea introducerii legii anti-defrișare, venite de la mai multe state membre și actori industriali
Bruxelles-ul anunță că a rezistat presiunilor privind amânarea introducerii legii anti-defrișare, venite de la mai multe ...
Comisia Europeană a rezistat solicitărilor, venite de la unele industrii şi state membre, vizând amânarea principalei politici destinate combaterii despăduririlor, potrivit unei scrisori......
Rachel Reeves a devenit primul ministru de Finanțe femeie din istoria Marii Britanii
Rachel Reeves a devenit primul ministru de Finanțe femeie din istoria Marii Britanii
Noul premier britanic, Keir Starmer, a numit-o vineri pe Rachel Reeves, fostă economistă la Banca Angliei, în postul de ...
Primăria Capitalei a finalizat cumpărarea blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea nr. 322-326
Primăria Capitalei a finalizat cumpărarea blocului de locuințe sociale din Prelungirea Ghencea nr. 322-326
Primarul Bucureștiului Nicușor Dan a anunțat astăzi că instituția pe care o conduce a reușit să finalizeze cumpărarea ...
Furnizorul de servicii BNPL Mokka a încheiat un parteneriat cu platforma de e-commerce Seliton, pentru oferirea unor soluții de plată flexbile către clienți
Furnizorul de servicii BNPL Mokka a încheiat un parteneriat cu platforma de e-commerce Seliton, pentru oferirea unor soluții ...
Mokka, primul furnizor de servicii Buy Now, Pay Later (BNPL/ Cumperi acum, plătești mai târziu) din România, a încheiat ...