China adoptă măsuri de stimulare a economiei pentru a atrage investiţii private masive

Economica.net
18 07. 2016
china_686859499_51292500

Executivul va extinde canalele de finanţare pentru firme şi va sprijini utilizarea valorilor mobiliare pentru a permite investitorilor să acorde împrumuturi direct la debitori, cu un minimum de risc. Astfel, proiectele de investiţii pot obţine finanţare de pe pieţele de obligaţiuni.

De asemenea, China va înfiinţa noi fonduri de equity (capital investit care produce dobândă) şi va încuraja participarea băncilor, companiilor de asigurări şi a fondului de asigurări sociale la aceste fonduri.

Măsurile vor ajuta la ‘extinderea investiţiilor şi a reformelor din sistemul financiar, astfel încât investiţiile vor avea un rol cheie în stabilizarea creşterii economice, ajustând structura economiei şi îmbunătăţind nivelul de trai al populaţiei’, se arată în documentul postat pe site-ul executivului.

Va fi simplificată procedura de aprobare a investiţiilor firmelor şi va fi rezolvată problema costurilor ridicate de împrumut pentru proiectele de investiţii.

China va lansa scheme pilot pentru a permite instituţiilor financiare să deţină participaţii în companii şi să accelereze transformarea vehiculelor de finanţare ale guvernelor locale în instrumente bazate pe piaţă.

Reformele au ca obiectiv atragerea de investiţii private masive în sectorul energetic, al căilor ferate şi al telecomunicaţiilor, parţial prin parteneriat public-privat.

PIB-ul Chinei a înregistrat un avans de 6,7% în trimestrul doi din 2016, uşor peste estimările analiştilor, după ce Guvernul şi-a intensificat eforturile de stabilizare a creşterii. Analiştii se aşteptau la o expansiune de 6,6% a economiei chineze în perioada aprilie – iunie 2016, comparativ cu trimestrul doi din 2015.

Deşi temerile privind o încetinire accentuată a creşterii s-au atenuat, investitorii sunt îngrijoraţi de efectele Brexitului asupra economiei mondiale şi a Chinei.

În iunie, Guvernul de la Beijing a majorat cheltuielile cu 19,9%, a anunţat vineri Ministerul de Finanţe, după un avans de 17,6% în mai.

De asemenea producţia industrială a crescut luna trecută cu 6,2%, iar vânzările de retail cu 10,6%, uşor peste estimările analiştilor.

Guvernul estimează o expansiune a PIB-ului Chinei de 6,5 – 7% anul acesta, după un avans de 6,9% anul trecut, cel mai lent ritm de creştere din ultimii 25 de ani.

Creşterea activităţii economice nu este sustenabilă şi se datorează aproape exclusiv expansiunii creditării şi injectării de fonduri. China va trebui să înceapă o perioadă dureroasă în următorii ani şi, foarte probabil, ar putea urma un program de salvare a băncilor, a avertizat Christopher Balding, profesor asociat la Peking University HSBC Business School.