China avertizează Filipine că menținerea sistemului american de rachete Typhon pe insula Luzon va duce la o cursă a înarmării

27 07. 2024
Wang Yi

Potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe, Wang a făcut aceste declaraţii în timpul unei întâlniri cu omologul său filipinez, Enrique Manalo, desfăşurată la Vientiane, capitala Laosului, în marja summitului miniştrilor de externe ai Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Sistemul Typhon a fost desfăşurat pe insula de nord Luzon în aprilie anul trecut, ca parte a exerciţiilor militare comune între SUA şi Filipine, stârnind proteste din partea Beijingului, care a considerat că „aminteşte de războiul rece” şi a cerut retragerea sa imediată şi angajamentul de a nu-l aduce niciodată înapoi în regiune.

Relaţia cu suişuri şi coborâşuri dintre Beijing şi Manila din ultimii ani „demonstrează că nu este uşor să construieşti o relaţie bună, dar este foarte uşor să o distrugi”, a spus şeful diplomaţiei chineze, care a subliniat că aceste legături trec în prezent prin „dificultăţi şi provocări serioase”.

Wang a dat vina pe Manila pentru această situaţie, apreciind că Filipine „au încălcat în mod repetat consensul dintre ambele părţi şi propriile angajamente, au promovat continuu încălcări ale regulilor de natură maritimă şi au incitat opinia publică”.

După acordul temporar încheiat în urmă cu mai puţin de o săptămână între ambele ţări pentru a calma tensiunile din Marea Chinei de Sud, diplomatul chinez a cerut Filipinelor „să îşi îndeplinească angajamentele şi să nu îşi mai schimbe cuvântul dat sau să se retragă”, ameninţând cu un „răspuns ferm” în caz contrar.

„Relaţiile dintre China şi Filipine sunt la o răscruce, fiind nevoiţi să alegem încotro vor merge. Conflictul şi confruntarea nu vor duce nicăieri, iar dialogul şi consultarea sunt calea corectă”, a insistat Wang.

Potrivit comunicatului părţii chineze, Manalo şi-a arătat disponibilitatea de a aborda în mod constructiv diferendele şi a salutat bunăvoinţa ambelor părţi după ultima întâlnire privind Marea Chinei de Sud.

Unul din principalele puncte de fricţiune în relaţia bilaterală este legat de vechea navă filipineză Sierra Madre, blocată cu o garnizoană militară în Second Thomas din 1999 pentru a revendica suveranitatea atolului.

Filipine şi China au dispute de suveranitate tot mai mari în Marea Chinei de Sud, unde confruntările dintre navele celor două ţări s-au înmulţit în ultimele luni.

Pe lângă atolul Second Thomas, Manila şi Beijing îşi dispută suveranitatea asupra recifului Scarborough din apropierea insulei filipineză Luzon şi a mai multor insule din arhipelagul Spratly, unde Brunei, Malaezia, Vietnam şi Taiwan îşi menţin pretenţii.

Tensiunile dintre China şi Filipine au crescut de la venirea la putere în 2022 a lui Ferdinand Marcos Jr., care şi-a întărit alianţa militară cu Statele Unite şi a extins accesul la bazele sale pentru trupele americane, inclusiv pentru unele cu acces strategic la Marea Chinei sau la Taiwan.

Sursa foto: Flickr