China avertizează împotriva escaladării conflictului în Orientul Mijlociu în convorbiri telefonice cu omologii israelian şi iranian

Ministrul de Externe Wang Yi a pledat pentru diplomaţie pentru a se evita o nouă escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu în convorbiri telefonice cu omologii săi din Iran şi Israel, în contextul în care China îşi intensifică medierea pentru a reduce tensiunile, informează marţi EFE.
AGERPRES - mar, 15 oct. 2024, 13:21
China avertizează împotriva escaladării conflictului în Orientul Mijlociu în convorbiri telefonice cu omologii israelian şi iranian

Într-o conversaţie telefonică luni cu omologul său iranian, Abbas Araghchi, Wang Yi a subliniat datoria Chinei de a reduce tensiunile şi de a promova dialogul, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul chinez de Externe, scrie Agerpres.

„China a susţinut întotdeauna soluţionarea conflictelor prin dialog şi consultare”, a menţionat şeful diplomaţiei chineze.

Mai mult, el a subliniat că Beijingul va continua să consolideze comunicarea dintre părţile implicate pentru a genera un consens internaţional mai larg.

„Ne opunem exacerbării tensiunilor şi extinderii conflictelor”, a adăugat Wang.

La rândul său, Abbas Araghchi i-a comunicat îngrijorarea Iranului cu privire la riscul continuării escaladării conflictului şi a subliniat valoarea influenţei Chinei în afacerile internaţionale, subliniind disponibilitatea Teheranului de a colabora cu Beijingul în găsirea de soluţii diplomatice.

„Iranul nu doreşte să vadă o extindere suplimentară a conflictului”, a spus el, îndemnând Israelul să acţioneze cu prudenţă.

În plus, ministrul iran de Externe a evidenţiat importanţa menţinerii unei strânse coordonări cu China, principalul său partener comercial şi aliat strategic, pentru a aborda situaţia, în aşteptarea răspunsului pe care Israelul îl va decide la atacul iranian cu 180 de rachete balistice din 1 octombrie.

Iranul a lansat rachetele pe 1 octombrie ca răspuns la asasinarea şefului politic al organizaţiei islamice palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, în timpul unei vizite oficiale la Teheran, la sfârşitul lunii iulie.

În conversaţia telefonică de luni cu omologul său israelian, Israel Katz, Wang Yi a subliniat că „dezastrele umanitare din Gaza nu trebuie să continue”, iar „combaterea violenţei prin violenţă nu va aborda cu adevărat preocupările legitime ale tuturor părţilor”.

La rândul său, Israel Katz l-a informat pe Wang Yi despre luptele din nordul Israelului împotriva grupării şiite libaneze Hezbollah, parte a „Axei Rezistenţei” condusă de Teheran, din care face parte şi Hamas.

Ministrul chinez de Externe a subliniat că ţara sa solicită „o încetare imediată, completă şi permanentă a focului în Gaza şi eliberarea tuturor ostaticilor israelieni” deţinuţi de Hamas.

Beijingul şi-a reiterat în nenumărate rânduri sprijinul pentru „soluţia cu două state”, arătându-şi „consternarea” faţă de atacurile israeliene împotriva civililor din Fâşia Gaza şi îşi menţine un rol din ce în ce mai activ ca mediator al conflictelor din Orientul Mijlociu, rol care a apărut în paralel cu creşterea intereselor sale economice şi energetice, ca principal importator mondial de petrol.

Astfel, în luna iulie a fost semnat la Beijing un acord între gruparea islamistă Hamas, partidul laic Fatah şi alte zece grupuri palestiniene, iar anul trecut China a acţionat ca intermediar pentru restabilirea relaţiilor diplomatice dintre Iran şi Arabia Saudită.

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur vacanțele
Marcel Ciolacu a arătat facturi aproape ilizibile, dar cu antet Nordis Travel pentru a demonstra că și-a plătit singur ...
Marcel Ciolacu a venit ieri cu explicaţii şi cu dovezi privind zborurile în străinătate cu aeronava Nordis, afirmând că toate acele cheltuieli au fost făcute din banii săi personali, însă......
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Jenate de sancțiuni, companiile ruse au început să folosească criptomonede
Companiile ruse au început să folosească criptomonede în plăți internaționale în urma modificărilor legislative ...
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Cum poți scoate profit maxim folosind servicii uzuale oferite de toate băncile din România
Șeful direcției Business din ING Bank, Florin Ilie, arată că anumite servicii bancare care sunt subutilizate de firme ...
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. Bugetul este o ficțiune, o vrăjeală, nici nu știm cât este gaura!
Vești proaste de Sărbători. Vine criza cea mare, avem cel mai mare deficit din lume: România va fi mai rău decât Grecia. ...
Profesorul de economie Bogdan Glăvan, adept militant al piețelor libere, spune că România se apropie de o criză foarte ...