China avertizează SUA să nu se amestece în procesul democratic din Hong Kong

China a avertizat SUA să nu se amestece în afacerile interne ale Hong Kongului, după ce vicepreşedintele american Joe Biden s-a întâlnit cu doi activişti importanţi pro-democraţie care au atras atenţia asupra înăspririi controlului Beijingului asupra Hong Kongului, relatează agenţia Xinhua, preluată de Reuters.
Economica.net - lun, 07 apr. 2014, 08:27
China avertizează SUA să nu se amestece în procesul democratic din Hong Kong

Fostă colonie britanică care a revenit sub jurisdicţia Chinei în 1997, Hong Kong se bucură de o autonomie considerabilă şi libertăţi sporite în calitate de centru capitalist. El a fost însă scena unor tensiuni politice în relaţia cu Beijingul care încearcă să impună reformele sale care ar putea culmina cu alegerea directă a liderului său în 2017.

Tensiunile au crescut în ceea ce priveşte amestecul Chinei în afacerile interne ale Hong Kongului, precum şi propunerea ca toţi candidaţii în alegerile din 2017 să fie desemnaţi dintr-o listă de persoane loiale Beijingului, ceea ce va face ca opozanţii să nu poată candida.

Anson Chan, un fost înalt oficial din Hong Kong, şi Martin Lee, unul dintre principalii fondatori ai Partidului Democrat, s-au întâlnit cu vicepreşedintele american Joe Biden la Casa Albă vinerea trecută, într-una din încercările de a atrage atenţia internaţională asupra temerilor Hong Kongului privind relaţia cu Beijingul.

‘SUA trebuie să se abţină de la amestecul’ în treburile interne ale Hong Kongului, a declarat un oficial al Biroului Comisarului Extern în Hong Kong pentru agenţia Xinhua, conform Reuters. El a cerut SUA să ”acţioneze discret” în privinţa chestiunii Hong Kongului pentru ca relaţiile sino-americane să nu fie afectate, în contextul în care Hong Kongul este într-o ”perioadă sensibilă” a reformei politice.

‘Viitorul libertăţii şi al democraţiei în Hong Kong este ameninţată serios’, a declarat senatorul american Sherrod Brown, şeful Comitetului Congresului SUA pentru relaţii cu China, structură care pledează pentru îmbunătăţirea drepturilor omului şi a statului de drept în China.

‘China deja stabileşte pre-condiţii’ privind cine poate candida (în 2017), ridicând îndoieli serioase despre posibilitatea ca alegerile să fie libere şi corecte’, a mai declarat acelaşi senator american.

China a acceptat ca Hong Kongul să îşi aleagă propriul lider în 2017, în ceea ce a promis să fie cel mai extins exerciţiu democratic de pe teritoriul chinez.

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru susţinerea investiţiilor şi pentru cheltuirea chibzuită a fiecărui......
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...