Beijingul are în vedere un buget al apărării de 954 de miliarde de yuani (146 de miliarde de dolari), indică documentul.
Suma respectivă reprezintă o nouă pauză după mai mulţi ani de creştere susţinută a cheltuielilor alocate modernizării Armatei Populare de Eliberare (APE), o sursă de îngrijorare pentru ţările vecine gigantului asiatic.
Creşterea bugetului militar al Chinei a fost de 10,1% în 2015, la un nivel de 886,9 miliarde yuani.
Încetinirea creşterii intervine ‘într-un context de dificultăţi economice tot mai mari şi de reducere masivă a efectivelor’ APE, a precizat agenţia Xinhua.
Preşedintele chinez, Xi Jinping, comandantul suprem al armatei, a anunţat în septembrie o reducere cu 300.000 de persoane – din totalul de 2,3 milioane – a rândurilor armatei chineze, cea mai mare din lume.
‘Trebuie să accentuăm caracterul revoluţionar (al APE), modernizarea sa şi conformarea la normele internaţionale şi să păstrăm cu fermitate siguranţa statului’, potrivit declaraţiei pe care urma să o citească premierul Li Keqiang în deschiderea Adunării Naţionale Populare (ANP), camera de înregistrare legislativă a regimului comunist.
‘Trebuie să menţinem principiul fundamental şi sistemul potrivit căruia partidul exercită o conducere absolută asupra armatei’, a dat el asigurări.
Anunţul bugetului apărării pentru 2016 are loc într-un context tensionat, Washingtonul acuzând recent APE de ‘militarizare’ în Marea Chinei de Sud, o regiune strategică unde Beijingul îşi dispută suveranitatea unor insule cu ţări riverane sprijinite de Statele Unite.
China, considerată a două putere militară mondială, rămâne totuşi mult în urma armatei americane, cu un buget de peste patru ori mai mare.