Este cel mai redus nivel al investiţiilor străine din ultimii patru ani, pe fondul verificărilor efectuate de autorităţile antitrust de la Beijing la multinaţionalele prezente în China, scrie Agerpres.
Investiţiile străine directe au scăzut luna trecută la 7,2 miliarde de dolari, comparativ cu august 2013.
Secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, i-a trimis o scrisoare vicepremierului Wang Yang, în care susţine că statul chinez foloseşte reglementările legate de concurenţă pentru a forţa companiile să reducă preţurile plătite de consumatori pentru produsele care se bazează pe drepturile de proprietate intelectuală externe, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.
‘Nu am idee unde va duce asta în viitor, dar cu siguranţă nu va avea un impact favorabil asupra investiţiilor’, a declarat Niu Jun, profesor la School of International Studies în Beijing. Acesta a adăugat: ‘Impactul asupra relaţiilor dintre China şi SUA va fi semnificativ’. Printre companiile afectate de verificările autorităţilor se află Microsoft, iar presa de stat a acuzat grupul american Apple Inc că-şi foloseşte iPhon-urile pentru a fura secrete de stat.
Declinul investiţiilor străine din iulie şi august ‘nu are legătură cu măsurile antimonopol din China’, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Comerţului de la Beijing, Shen Danyang.
În urma probelor autorităţilor de la Beijing, grupurile auto Audi (divizie a Volkswagen AG), Bayerische Motoren Werke AG, Mercedes-Benz (divizie a Daimler AG), Jaguar Land Rover (divizie a Tata Motors Ltd), Chrysler, Toyota Motor şi Honda Motor au anunţat reducerea preţurilor vehiculelor sau ale componentelor auto.
În primele opt luni din acest an, investiţiile străine directe în China au scăzut cu 1,8%, la 78,3 miliarde de dolari, dar investiţiile companiilor chineze peste hotare au urcat cu 15,3%, la 65,2 miliarde de dolari.
Investiţiile directe venite din partea Uniunii Europene au scăzut cu 17,9%, iar cele din SUA au înregistrat un declin de 16,9%, la 369 milioane de dolari.
În iulie, FMI şi-a revizuit în scădere, de la 7,6% la 7,4%, estimările privind avansul înregistrat în acest an de China.