În iulie, producţia industrială a crescut cu 4,8% faţă de perioada similară din 2018, arată datele publicate de Biroul de Statistică. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un avans de 5,8% în iulie, de la 6,3% în iunie.
În mai, preşedintele SUA, Donald Trump a anunţat impunerea unor tarife vamale suplimentare pentru o listă de produse chineze în valoare de 200 de miliarde dolari.
Chiar dacă autorităţile de la Beijing au adoptat în ultimele luni măsuri de sprijinire a economiei, datele din ultimele zile arată un consum intern redus, o activitate scăzută a fabricilor, un declin al importurilor şi o creditare sub aşteptări. Analiştii se aşteaptă la noi măsuri de stimulare pentru a contracara efectele escaladării războiului comerciale dintre Washington şi Beijing, care sporesc temerile privind o recesiune globală.
În iulie, vânzările cu amănuntul au crescut cu 7,6%, comparativ cu perioada similară din 2018, în timp ce analiştii previzionau un avans de 8,6%. În iunie, creşterea a fost de 9,8%.
Ministerul Industriei din China avertiza recent că ţara trebuie să facă „eforturi deosebite” pentru a îndeplini ţinta pe 2019 privind o creştere a producţiei industriale de 5,5% – 6%, citând presiunile protecţioniste.
Unii bancheri au declarat pentru Reuters că evită să acorde credite companiilor mai mici din cauza perspectivelor economice incerte, a războiului comercial şi a riscurilor cu care se confruntă sistemul financiar. De asemenea, unele firme susţin că băncile şi-au redus semnificativ liniile de creditare.
Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat în trimestrul al doilea un avans de 6,2%, cel mai scăzut nivel din ultimii 27 de ani, în condiţiile în care cererea atât pe plan intern cât şi peste hotare a scăzut din cauza disputelor comerciale cu SUA.
Cifra anunţată recent de Biroul naţional de statistică este în linie cu estimările analiştilor care susţin că autorităţile de la Beijing trebuie să facă mai mult pentru a stimula consumul şi investiţiile precum şi pentru a restabili încrederea companiilor.
Aceasta este cel mai mic avans al PIB înregistrat de la debutul publicării datelor trimestriale în 1992. Cu toate acestea creşterea economică rămâne în intervalul vizat de Beijing pentru acest an, între 6% şi 6,5%, după un avans de 6,6% în 2018.
Pentru a susţine economia, Guvernul chinez s-a angajat în luna martie să reducă presiunea fiscală asupra companiilor cu aproape 2.000 de miliarde yuani (265 miliarde euro). În paralel, Beijingul încearcă să realizeze un echilibru între susţinerea companiilor care au nevoie de credit, fără a majora însă gradul de îndatorare.